Много млади домакини гледат в хладилника и всеки път виждат тъжна гледка: храната започва да се разваля или вече се е развалила. Следвайте нашите прости съвети , за да избегнете този проблем и да избегнете преждевременното изхвърляне на плодове и зеленчуци!
СЪХРАНЕНИЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ХЛАДИЛНИК
Чушки
Опитните кулинари знаят, че чушките трябва да се съхраняват по специален начин - всеки зеленчук се увива поотделно в хартиени салфетки.
Ягоди
Съхранението на ягоди в хладилник не се различава много от съхранението на чушки. Разбира се, не е нужно да увивате всяка ягодка в хартиена кърпа, просто поставете няколко салфетки на дъното на купата с ягодите.
Ако ще правите вкусен десерт от ягоди, най-лесно е да поставите плодовете в кора за яйца. Този трик ще ви помогне да запазите страхотния вид на плодовете си за доста време!
Патладжани
Този зеленчук е много чувствителен към промените в температурата и светлината. Затова съхранявайте патладжаните в хладилника на един ред и покрити с платнена торбичка. Не забравяйте, че патладжаните не остават свежи повече от месец, тъй като бързо губят влага и се сбръчкват.
Краставици
Краставиците могат да се съхраняват без проблеми в отделението за зеленчуци 3-4 дни. Ако искате да удължите времето за съхранение до 10 дни, просто поставете краставиците в найлонова торбичка (торбата трябва да е незапечатана) и я покрийте с влажна платнена кърпа. Независимо от това как съхранявате зеленчуците си, трябва да ги проверявате на всеки 3 дни и да отстранявате всички, които са загубили свежестта си.
Домати
Доматите трябва да се съхраняват в секцията за зеленчуци. Като ги поставите обърнати и покриете всеки слой с хартия, можете да удължите срока им на годност до 10 дни.
Моркови
Удължете свежестта на морковите до 14 дни с обикновена вода! Изсипете течността в чист съд и добавете измитите моркови. След това можете да ги използвате според нуждите.
Репички
Репичките могат да се запазят свежи до 7 дни. Пригответе чист стъклен съд с пластмасов капак и малко вода. Първо добавете 2 супени лъжици вода в съда, след това добавете зеленчуците и затворете капака.
Авокадо
Ако сте купили неузряло авокадо, поставете го в хартиен плик и го оставете да узрее на стайна температура за няколко дни. Когато плодът узрее, можете да го сложите в затваряща се торбичка и да го поставите в хладилника.
Аспержи
След като купите пресни аспержи, бързо ги потопете в чаша вода и след това в хладилника. Това поне ще удвои срока им на годност.
Броколи и карфиол
Тези зеленчуци просто обожават влагата! За да издържат по-дълго, накиснете свежите съцветия във вода и ги покрийте с влажна кърпа. Не забравяйте редовно да сменяте течността!
Целина
Съхранявайте целината, увита в стреч фолио, в хладилника.
А вие какви трикове за съхранение на храна използвате? Не пропускайте да споделите знанията си в коментарите!