Необходими съставки:
- 4 зелени ябълки, обелени и настъргани
- ½ лимон
- ¾ кафява захар
- 3 супени лъжици масло
- ¼ чаша бърбън
- 2 супени лъжици сладко от ябълки
- ¼ чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка ванилия
- 2 чаши брашно (290g)
- 1 чаша олио (113g)
- 3 супени лъжици студена вода
- ¾ чаена лъжичка сол
- 6 супени лъжици разтопено масло
- 6 супени лъжици брашно
- 6 супени лъжици овесени ядки
- 6 супени лъжици кафява захар
Приготвяне:
Смесете брашното, маслото, водата и солта и месете, докато съставките не се съединят.Готовото тесто се поставя в хладилник да престои 30-ина минути.
През това време нарежете парчета ябълки и поставете малко лимон, за да не потъмнеят.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го поставете в тавичка
Кръгово подредете ябълките.
Загрейте друг съд и в него сложете маслото, кафявата захар, сладкото от ябълки, бърбънът, ванилия и бакпулвера. Изчакайте хубаво да се съединят около две минути без да спирате да бъркате.
Глазурата поставете на ябълките.
За хрупкави парченца отгоре смесете маслото, брашното, овеса и кафявата захар. Парченцата подредете като горен слой на питата.
Печете 40 до 50 минути на предварително загрятата фурна.
Изчакайте да се охлади около 30-ина минути преди да сервирате