Този ненадминат кулинарен шедьовър ненапразно се казва „умен сладкиш“. Рецептата е повече от интересна, а вкусът – несравним.
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч.
120 гр брашно
500 мл прясно мляко
125 гр разтопено масло
1 суп.л. вода
4 ванилии
Приготвяне:
Първо разделяме жълтъците от белтъците. При жълтъците добавяме по-голяма част от захарта, водата и ванилиите.
Разбъркваме с помощта на миксер. След като сместа стане хомогенна, добавяме маслото. Разбъркваме отново с миксера на възможно най-бързите обороти.
След това малко по-малко започваме да добавяме и брашното, което сме пресели. След като брашното се разбърква, малко по-малко добавяме и прясното мляко. Пак се бърка докато стане хомогенна смес.
В друг съд с помощта на миксера се прави сняг от белтъците, като към тях се добавя останалата захар.
Добавяме готовите белтъци към другата смес. Бавно и внимателно разбъркваме.
Намазваме тавичка с масълце, изсипваме сладкиша и го печем на 170 градуса в предварително загрята фурна за около 30-40 минути.
След като сладкишът се изпече, изключваме фурната и го оставяме за още 10 минути. Както може би сте забелязали, умната му част се изразява в това, че се образуват два слоя.