Как да си приготвим житото за един от най- големите празници в събота- Задушница

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си приготвим житото за един от най- големите празници в събота- Задушница
Как да си приготвим житото за един от най- големите празници в събота- Задушница
92344
Как да си приготвим житото за един от най- големите празници в събота- Задушница
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Варено жито приготвяме за Задушница и раздаваме за „Бог да прости“ на нашите близки. Даже и да купите готови сладки, жито ще е необходимо да сварите сами

Ако нямате време да варите жито за Задушница, необходимо е да поръчате в църковния магазин парастас.

 

Рецепта 1

Обикновено варено жито

1 ч.ч.

изчистена пшеница – жито

3 ч.ч. вода

лимонова кора

ванилия

счукани орехи

захар

 

Приготвяне:

Вие бихте могли да приготвите двойна или тройна доза – зависи какво количество жито ви е необходимо.

Изчиствате пшеницата, измивате я и я слагате в тенджера. Наливате водата и слагате да се вари.

 

Ако сте купили качествена пшеница, тя ще разцъфне. Житото е готово сварено, когато е нацъфтяло и при опитване е меко.

Ако след сваряване е останала вода, изцедете я.

Слагате настърганата кора от лимон, счуканите орехи, ванилия и захар.

Някои домакини първо добавят краве масло в свареното жито, ванилия и захар. Маслото се разтапя от топлината на житото, захарта се разтваря, както и ванилията.

След като житото изстине, прибавят лимоновата кора и орехите.

 

Рецепта 2

Това сварено жито са нарича парастас – продават го в църковните магазини за погребение и останалите възпоменания до 1 година.

Сухо жито за парастас, обилно наръсено с пудра захар и кръст от канела

Сварявате жито, както е описано по-горе.

Изцеждате водата и го изплаквате със студена вода.

Изсипвате свареното жито върху кърпа и оставяте да се подсуши добре.

След като житото изсъхне, добавяте лимоновата кора, ванилия, счуканите орехи.

Изсипвате в дълбока чиния и притискате с лъжица.

Отгоре ръсите пласт галета или препечено брашно, за да може житото да се съхрани без зрънцата са се слепват.

Най-отгоре ръсите с пудра захар, като оформяте кръст с канела.

Ако не можете да го получите, наръсете само обилно с пудра захар.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft