Преди да започнем с тази статия, бих искал да ви задам един прост въпрос - какво мислите за храни като колбаси, пастети, преработено месо и др.?
Според СЗО, храни като преработено месо, колбаси, пастети и т.н., са сред водещите причини за рак. Освен това, едно скорошно проучване, направено от медицински експерти ни съветва кога трябва да се избягват продукти като бекон, пастети и други преработени продукти.
Ето какво трябва да знаете - и да следвате тези полезни съвети, които са резултат именно от това изследване: Това е изключително важно за всички нас, трябва да прочетете етикетите на продуктите, които обикновено купувате.
Когато на етикетите откриете информация за съдържанието на емулгатори и нитрити, маркирани под името E249, E250, E251 и E252 също избягвайте да купувате, защото те не са полезни за здравето - в комбинация с аминокиселините от месото, създават канцерогенното съединение – нитрозамин. Ако в описанието на етикетите са включени и полифосфати, маркирани като E451, E452 и E453 – според експерти, те са генно токсични и увреждат гените.
E 407 означава, че продуктът съдържа съединение, което се залепва към стените на червата и създава рани, които по-късно се превръщат в рак на дебелото черво.
Освен това, проверете дали продуктът съдържа глутамин - подобрител на вкуса. Неговото присъствие обикновено е доказателство, че в съдържанието няма месо.
Дали ще рискувате да купите подобно месо или не, изцяло решавате вие, но все пак избягвайте да давате децата си преработени месни продукти, особено пастет и кренвирши.
Когато купувате месо, например, свински пържоли, внимавайте дали месото е прошарено с мастни жилки. Ако има, то тези животни са добре хранени. Но ако няма никаква бяла мазнина, а при лек натиск от месото изтича течност, това означава, че на животните са били давани хормони и антибиотици.