В района на Полша, Украйна и Литва има традиция на масата на 24-ти декември (Бъдни вечер) да се сервират 12 постни ястия. Това се свързва с постите, които завършват в коледния ден.
В Чехия на Коледа хората слагат на масата си пържен рак и картофена салата. Тази традиция е започнала след подема на риболова в стана, по време на Барока. Друга традиция, която чехите спазват са специално изпечени и декорирани коледни бисквити, които се раздават на гостите.
На Бъдни вечер цялото семейство се събира около коледната пуйка, която е пълна с телешко и фъстъци и е декорирана с резени ананас и череши. За гарнитура има печени картофи и ябълков сос. Десертът включва марципан и топчета от стафиди и бадеми. Към всичко това се поднася чаша с гъст топъл шоколад.
В полунощ се дига тост, хората се поздравяват и предварително избран човек слага бебето Исус в кошчето, което се намира в коледен кът. После цялото семейство сядат около него и пеят коледни песни.
Joulupoyta е името, с което финландците наричат коледната си трапеза. На нея има няколко типични за сезона ястия. Основното, обикновено, е голямо парче Коледна шунка, която се консумира с горчица или хляб, заедно с другата храна. Рибата също не липсва от менюто. Друг възможен вариант са касероли с дробчета и стафиди.
Задължителната напитка е алкохолно или безалкохолно греяно вино.
В английската част на Канада Коледната вечеря е същата като в Англия или САЩ. Тя включва пълнена пуйка с гарнитура картофено пюре, сос Грейви, сос от шипки, зеленчуци и пудинг от сини сливи за десерт. Много популярен е яйченият шейк, с алкохол, по време на коледните празници.
На гостите обикновено се сервира маслена торта.
В Дания традиционната коледна вечеря се сервира на 24 декември. Тя е съставено от печено свинско, гъше или патешко, гарнирано с картофи, червено зеле и много сос Грейви. За десерт се поднася оризов пудинг. В един от десертите има скрит бадем, който го открие получава подарък, известен като „бадемовият подарък”.
На Коледа се пие традиционна напитка Glogg или коледна бира, която е специално произведена за празника и е с високо съдържание на алкохол.
Традиционната коледна вечеря в Холандия е малко по-различна от тази в съседните й страни. Менюто по време на този празник е „гурме”. Малка група от хора се събират да празнуват като всеки от присъстващите има пред себе си малко тиганче, в което да сготви своята малка порцийка, според вкуса си.
Домакинът предварително е нарязал на ситно зеленчуци, различни видове меса, риба и скариди. Всичко това е придружено с много салати, плодове и сосове. Тази традиция идва от индонезийските колонии на Холандия.
Някой жители на страната на лалетата предпочитат за Коледа да приготвят по-традиционни неща като печено телешко, патешко, заешко, фазанско или печена или глазирана шунка. Месото се сервира с разнообразие от картофи, салати и зеленчуци.
Във Франция и някои френско говорящи страни коледното тържество се нарича reveillon и се свърза с дългото празнуване на Коледа или Нова година. Наименованието на вечерята идва от думата reveil, която означава вървене, защото традицията повелява да се стой буден до полунощ и след това.
Традиционното меню е съставено от гъши или патешки дроб, стриди, пушена сьомга, омари, печена патица, гъска или пуйка с плънка с кашу. За десерт има традиционен коледен сладкиш с крем с различен вкус, който има формата на коледен дънер.
В Прованс има традиция да се сервират точно 13 вида десерт .
Напитката, разбира се, е шампанско.
Коледните традиции в Нова Зеландия донякъде са сходни с тези на Великобритания. Това е разбираемо от колониалните отношения, които са имали двете страни. Основната разлика е, че на масата не присъства гъшето месо. Това е така, защото в страната тази птица не се отглежда, а вноса на чуждестранно месо е забранен.
За десерт се сервира торта Павлова, която е типичния новозеландски коледен десерт.
Както до сега изброихме в повечето страни традициите на коледа са свързани с тези във Великобритания. И тук основното е печена пуйка или гъска, много по-рядко свинско. Разбира се те са пълнени и гарнирани със зеленчуци, варени на пара (по-точно брюкселско зеле). За десерт отново имаме пудинг от сини сливи.
Британците имат традиция като изядат пуйката двама човека да вземат ядецът като всеки от тях си намисли желание и да го дръпнат. У който остане по-голямата страна, неговото желание ще се сбъдне.