Може би не е същото както при печенето на тиган, но този вариант приготвен във фурната е повече от отличен. Насладете се на вкуса на традицията.
Приготвяне: 10 мин.
Готвене: 1 ч 30 мин.
Общо: 1 ч 40 мин.
Състав
500 г брашно
800 г вода
40 мл зехтин (или мазнини)
1 яйце
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
подготовка
В пластмасов контейнер с помощта на миксер, смесете всички съставки. Полученото тесто, подобно за палачинки, оставете поне половин час да престои
В тавата, в която ще печете намажете леко с олио и поставете във фурната на 240 градуса, добре да се затопли.
С черпак налейте сместа като направите тънък слой като за палачинка. Пече се, докато не получите хрупкави кори.
Като се изпече, измъквате тавата и поставяте още един тънък слой смес. Пече се отново, докато не получите хрупкави кори.
Продължаваме да печете, но сега само с включен горен нагревател на фурната и с малко отворена фурна. По желание, наръсете със сирене.
Накрая като се запече мажете със слой зехтин и печете още няколко минути или докато не получи златисто-кафяв цвят.
Оставете малко да се охлади и почерпете с чаша кисело мляко, сирене, айрян ... добър апетит!