Като бяхме деца леля винаги правеше рачел и обожавахме да й ходим на гости за по филийка с него, добре че ме научи как да правя

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Като бяхме деца леля винаги правеше рачел и обожавахме да й ходим на гости за по филийка с него, добре че ме научи как да правя
Като бяхме деца леля винаги правеше рачел и обожавахме да й ходим на гости за по филийка с него,...
78606
Като бяхме деца леля винаги правеше рачел и обожавахме да й ходим на гости за по филийка с него, добре че ме научи как да правя
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сезона на тиквите дойде, време е да направите рачел. 

Ето какво е нужно да направите хубав рачел:

2 кг хубава добре узряла обелена тиква (най-добре от белите, моят е от тиква цигулка, защото такава имах в нашата градина), 2 кг. захар, листа от индрише или ванилови шушулки (може и 2-3 прахчета, ако нямате), 2 чаени лъжички лимонтузу, 2 л вода.

Необходимо е варово мляко което се приготвя по следния начин: 150 гр.

гасена вар се разтваря в 5 литра студена вода. Разбива се много добре да няма бучки и се оставя да се утаи за 2-3 часа, при което разтвора се избистря и става полупрозрачен.

 

Приготвяне:

Тиквата се обелва и изчиства много добре от семките и меката част, реже се на приблизително еднакви кубчета с големината на локум, което е 2.5/2.5 см. Готовото утаило се варово мляко се прецежда през марля, като се внимава да не се размъти. Тоест не изливате целия разтвор. При мен отиде за покриване на тиквата около 2.5-3 литра. С прецедената течност заливате кубчетата тиква и ги оставяте да престоят 12 часа. При многократните ми въпроси към майсторките на рачел това разбрах, че когато тиквата престой 10-12 часа в разтвора става с по-хрупкава коричка (леле…колко мъка беше докато измъкна тази информация ). Когато това време е изтекло, парченцата тиква се измиват много добре многократно през 4-5 води да се отмие добре варта от тях.

От 2-та литра вода и захарта варите захарен сироп. Щом заври го оставяте на тих огън 15 минути, след което добавяте тиквата и варите 30-40 минути. Добавяте лимонена киселина и варите още 3-4 минути. Към готовия рачел добавяте листенца индрише и ванилия или едно от двете. На нашият в половината сложих индрише в другата половина ванилови шушулки. Лично на мен ми хареса повече с ванилията, но съпругът ми каза, че и двата са много хубави.

Още докато е горещ, рачелът се насипва в сухи и затоплени буркани, които се затварят веднага и се обръщат с капачката надолу. Оставят се така докато изстинат. Ако случайно има не вакумирала капачка то заварете бурканчето с рачела за 5 минути. Та в крайна сметка се оказа, че да направиш хубав рачел никак не било трудно и сложно. Успех на всички, които искат да си направят това забравено във времето сладко от тиква.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft