Здравейте, аз съм самотна майка на две деца и почти нямам време да стоя дълго в кухнята, но винаги обичам да давам на децата си домашно приготвена храна. Когато съм „свободна“ в неделя, обикновено приготвям няколко ястия за следващата седмица, но понякога просто не успявам.
Това бързо ястие с яйца е доста засищащо и изключително вкусно, а за приготвянето му няма да отделите повече от минута-две. Приготвя се много лесно само с три съставки и вече дори децата ми могат да го направят сами. Няма да сбъркате с тази рецепта. Ето какво ви трябва, за да си приготвите любимия ни яйчен специалитет с кашкавал :
Яйчен специалитет с кашкавал
Продукти:
6 яйца
1 чаена лъжичка сол или на вкус
300 мл прясно мляко
100 г настъргано сирене по избор (чедър, гауда, едам, моцарела...)
малко масло за намазване на формата (малък огнеупорен съд, форма или тенекия с малки размери)
Приготвяне:
Счупете шестте яйца в дълбока купа. Разбийте ги с телена бъркалка, докато се разбият хубаво. Добавете млякото и продължете да бъркате, докато яйцата и млякото се смесят в хомогенна течност.
Настържете на ситно сирене по избор и го добавете към сместа от яйца и мляко. Накиснете го добре и го разбъркайте.
Намажете добре огнеупорната купа с масло или маргарин, след което изсипете в нея готовата смес. Сиренето може да се утаи на едно място, затова го разпределете равномерно в купата.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути или до приятен загар.
Тъй като яйцата се надигат, докато се пекат, ще изглежда така, сякаш запеканката ще излезе от тавата, но не се притеснявайте. Само вертикално ще бухне, а след като я извадите от фурната, ще се "сплеска" леко.