Коледни рецепти с аромат на канела

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Коледни рецепти с аромат на канела
6104
Източник: 24chasa.bg
Снимков материал: pixabay.com
Коледни рецепти с аромат на канела

Ябълки, орехи и тиква правят празника незабравим

Меденки, курабийки или сладки с орехи - дойде ли любимият на всички деца месец декември, неизменно се сещаме за аромата на уюта, а именно - канелата. Запретваме ръкави и започваме трескаво месене и точене на уханни домашни сладкиши .

Остават броени дни до Коледа и е много хубаво да се отдадем на коледни кексове, пазаруване и планове за празнична вечеря с любимите хора.

Хубавия аромат на канелата се дължи на етеричното масло, което се съдържа в кората на растението. Освен в готвенето тази подправка помага и за лекуването и облекчаването на много болестни състояния. Стритата на прах кора, приета вътрешно с малко мед  намалява болките от артрита. Има доказателства, че влияе на кръвната захар при диабетици, а заедно с това намалява и количеството на холестерола.

Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен и ароматен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.


Рецепта за  Кекс със сушени плодове
Приблизителна цена: 10.50 лв.
Продукти: 300 грама сушени плодове (стафиди, кайсии, портокалови корички и др.), 1 ч.ч. ром, 140 г масло, 140 г брашно, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. смлян бахар, 1/2 ч. л. джинджифил на прах, 1/4 ч. л. смлян кардамон, 1/4 ч. л. смлян карамфил, 1/8 ч.л. смляно индийско орехче, 2/3 чаена чаша мусковадо (най-тъмната кафява захар), 1/3 чаена чаша бяла кристална захар, 3 яйца, ванилия, 100 г едро смлени орехи.
Начин на приготвяне: Накиснете от предната вечер сушените плодове в рома. Отцедете и запазете останалия ром. В купа пресейте брашното с подправките. В друга купа разбийте маслото с двата вида захар до побеляване. Едно по едно счупете яйцата. Накрая добавете и брашното. Изсипете плодовете и орехите и обърквайте с лъжица, за да се разпределят добре. Изсипваме сместа в подходяща за печене форма и печем 20-25 минути на 180 градуса или докато клечка, забита в средата, излиза суха. Извадете от фурната и докато е още топъл, го сиропирайте с рома.

Чурос с шоколад
Приблизителна цена: 4.50 лв.
Продукти: за тестото: 1 ч.ч. вода, 100 г масло, ½ ч. л. сол, 1 ч. ч. брашно, 3 яйца, 300 мл олио за пържене; за поръсване: 3 с. л. захар, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне: Водата за тестото се кипва заедно със солта и маслото. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка. Отстранява се от огъня и се оставя за 1-2 мин. да се поохлади. В горещото тесто се добавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Всяко следващо се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно. Тестото се слага на порции в по-тънък шприц с къдрав накрайник. Олиото се загрява и се шприцоват ивици с дължина 10-15 см. Изпържват се до златисто. Канелата и портокаловата кора се смесват със захарта и горещите чурос се овалват в тази смес.

Тиквени сладки

Приблизителна цена: 7.00 лв.
Продукти: 125 г масло, 1 ч. ч. захар, 1 яйце, 1 ч. ч. печена пюрирана тиква, 2½ ч. ч. брашно, 2 с. л. царевично брашно, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. ч. стафиди, ½ ч. ч. орехи, нарязани, 1 ч. л. канела, ⅓ ч. л. смлян карамфил, ⅓ ч. л. смлян бахар, ⅓ ч. л. смлян джинджифил, 1 ч. л. настъргана портокалова кора, за глазурата: 1 ч. ч. пудра захар, 2 ч. л. прясно мляко, 2 ч. л. глюкоза, 1 щипка настъргана портокалова кора, оранжева сладкарска боя
Начин на приготвяне: Маслото се разбива на крем със захарта. Добавят се яйцето и тиквата. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и содата. Разбърква се с царевичното брашно, подправките, стафидите и орехите. Смесват се тиквената и брашнената смес.
Върху хартия за печене с лъжица се сипват купчинки от сместа и се пекат 10-12 минути на 190˚С. Охлаждат се. За глазурата всички продукти се смесват добре в купа и сместа се оцветява с боята. Сладките се топват и се оставят да се отцедят върху решетка.

Щрудел с ябълки и орехи

Приблизителна цена: 4.00 лв.
Продукти: 1 пакет точени кори (400 г), 2 големи ябълки, 50–80 г орехови ядки, 4–5 с. л. захар, 2 с. л. галета, 1/2 ч. л. канела, масло за намазване, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват, настъргват се на ренде, поръсват се с едро смлените орехови ядки, захарта, канелата и се разбъркват добре. Корите се разстилат на кухненски плот. Три-четири от тях се подреждат една върху друга, като всеки лист обилно се намаслява с разтопено масло и се прегъва на две, тоест получават се 6–8-пластова кора. От корите и плънката се навиват рула, чиито краища се притискат, за да се запечатат. Готовите щрудели се прехвърлят в намаслена тава, като по повърхността им се правят малки разрези. Пекат се до зачервяване във фурна на температура 200 градуса, след което се поръсват с пудра захар и се сервират.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft