На какво ухае Коледа ? Коледата ухае на току що изпечени домашни сладкиши с канела, карамфил, джинджифил и портокали. "Всички коледни сладкиши съдържат тези задължителни подправки.
Най-обикновено тесто се бърка за сладките, реже се, пече се, не трябва да ги прегаряме – трябва да внимаваме как се пекат и след това се прави айсинга, който е само белтък и пудра захар. Тънкостта е, че трябва да си пресеем пудрата захар. Всичко останало е талант. Човек трябва да има талант, за да нарисува една хубава сладка, казва кулинарката. Идеи в какви форми да са коледните сладки с айсинг са многобройни – снежинки, елхи, снежни човеци, елени, камбани, ботуши, коледна топка.
Рачева разкри и малка хитринка – сладките под формата на коледна топка може да направим с най-обикновена чаша вкъщи. Освен традиционните печени лакомства на празника сладкарката обича да приготвя коледен пудинг или традиционна баклава. Но ако все пак сме решили да вложим малко повече въображение в коледните си сладки, не трябва да се притесняваме, защото всичко е много лесно, ако спазваме няколко основни стъпки.
"Няма нищо сложно. Ако човек няма опит в кухнята, трябва да си спазва внимателно рецептата и да не оставя сладките сами да се готвят във фурната. Трябва да поглежда от време на време какво правят вътре и да прецени кога да ги извади", каза Рачева.