Доматите са чудесен зеленчук, който се комбинира доста добре с останалите зеленчуци. Вирее прекрасно по нашите географски ширини.
Родината на доматите е Южна Америка.
1. Традиционно
Премахвайте пичовете от всеки храст като оставяте не повече от 1-2 от най-силните издънки: пичовете не дават пълноценна реколта, те само отнемат хранителните вещества и вода от растението. Освен това, с помощта на този метод ще се увеличи достъпа на светлина и въздух в оранжерията.
2. Иновативно
След като растението завърже плодове и те започнат да увеличават размера си, скъсайте листата над всяка чепка с домати. Благодарение на тази техника те скоро не само ще почервенеят, но и ще растат по-бързо.
3. Обиране на узрелите плодове
Както и при краставиците, своевременно откъсвайте плодовете, които са достигнали желания размер. Така със сигурност ще ги предпазите от презряване и ще дадете шанс за развитие на следващите домати.
4. Пречупване
На всички сортове патладжани и високорастящи сортове домати от средата до края на юли е необходимо да се отчупят върховете. Това ще увеличи добива и ще ускори узряването.
5. Грижовно
Големият храст привържете към опора или за върха на оранжерията, увивайки ствола му плътно. Привържете и чепките, които имат много плодове. Не трябва плодовете от по-ниските клони да докосват земята. Постелете отдолу със сухо сено, дървени стърготини или слама.
6. Стимулиращо
Листното подхранване прекрасно стимулира образуването на нови плодове и ускорява узряването на вече израсналите, помага за противодействие на инфекции и заболявания. Веднъж в сезона е полезно да се пръскат доматите с разтвор на борна киселина, а 2 седмици след това – с разтвор на карбамид.
7. Торене
По време на плододаването доматите особено се нуждаят от калий. Използвайте за наторяване бледорозов разтвор на калиев перманганат. Ако растението ви радва с добър външен вид, торете го рядко, но ако има бледо зелени листа, изтъняло е и не дава плодове, поливайте го с калиев перманганат веднъж на всеки 10 дни. Веднъж месечно наторявайте с оборска тор: ако е кравешка – в съотношение 1:7, а ако е пилешка – в съотношение 1:12. Без значение от това каква тор използвате, изразходвайте я в количество – една кофа за 10-15 растения.