Коледа наближава - празник на изненади и подаръци! Това ароматно и накичено коледно дръвче е неочакван и оригинален подарък.
Може лесно да го направите сами с помощта на нашите инструкции. Магията на ароматните сладки и пикантния им вкус ще изпълни дома ви с празнично настроение дълго преди празника!
Коледно дърво от коледни меденки
Ще ви трябват резци с формата на звезда с различни размери. Ако нямате такива, може да си изрежете формички и от картон : 5 шестоъгълни звезди с различни размери, най-големият диаметър 8 см.
Трябват ви общо 5 чифта звезди - по две от всеки размер за елхичка, която се състои от 10 звезди.
Количеството тесто в рецептата стига за 2 коледни дръвчета, а от останките може просто да изпечете вкусни хрупкави бисквитки!
За глазурата може да използвате пресни яйца или разтопен бял шоколад.
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
ЗА ГЛАЗУРАТА
- 1 яйце от пъдпъдък ( белтъка )
- 4 супени лъжици пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ
- Пресейте брашното. Сложете меда, захарта, маслото и водата в тенджера и загрейте до 70-75 градуса, като разбърквате непрекъснато.
- В загрятата смес изсипете половината брашно и добавете подправките. Веднага разбъркайте много добре, за да не се образуват бучки. Охладете сместа до стайна температура, добавете яйцата, жълтъка от пъдпъдъче яйце, содата, останалото брашно и омесете меко тесто. Увийте го във фолио и го оставете в покой за 30 минути.
- Разточете тестото върху повърхност, поръсена с брашно, на кора с дебелина 0,7 см. Колкото по-тънко е тестото, толкова по-твърди и по-сухи се получават бисквитките.
- С помощта на шаблони или формички изрежете звездички с различни размери.
- Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, и печете около 8 минути на 180 градуса. Времето за печене зависи от характеристиките на фурната, но не трябва да ги препичате.
- Готовите бисквитки охладете и украсете с белтъчната глазура (разбийте белтъка от пъдпъдъчето яйце със захарта). Когато глазурата е напълно суха и вече не лепне, пристъпете към сглобяването на коледната елха.
- Върху най-голамата звезда залепете следващата по-малка с помощта на глазурата. Продължете да ги редите така нагоре, като гледате лъчите на звездичките да не съвпадат. Оставете продукта да изсъхне и да се слепи добре. Готово!
Готовите коледни елхички могат да се съхраняват и до няколко седмици - идеалният подарък-изненада !