Едно от най-популярните ястия в Сицилия е капоната , чиято основна съставка са сезонни зеленчуци. По-долу прочетете нашата рецепта за италианска капоната с патладжан и тиквички , която е бърза и лесна за приготвяне. Идеалната лятна гозба, която ухае невероятно:
Италианска капоната с патладжан и тиквички
Необходими съставки:
1 голям патладжан (около 500 грама)
1 голяма тиквичка
1 глава лук
люта чушка
150 грама домати
целина
40 грама каперси
40 грама зелени маслини
40 грама стафиди
1 лъжица захар
150 милилитра доматено пюре
1 супена лъжица настърган черен шоколад
40 грама бадеми
мента
олио за пържене
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжана и тиквичките на кубчета по 2 см. Нарежете доматите и лука на ситно. Патладжанът се посолява, след което се прехвърля в гевгир, за да се отцеди.
2. Запържете патладжана и тиквичките до златисто кафяво, след което ги прехвърлете върху хартиена кърпа, за да попие излишното масло.
3. Запържете лука и целината, докато омекнат, след това добавете люта чушка или лют червен пипер, ако използвате. Добавете доматите и запържете още няколко минути.
4. Добавете стафидите, захарта, маслините, пасираните домати, шоколада и накрая каперсите. Продължете да пържите зеленчуците на намалена температура.
5. Свалете тигана от котлона и оставете зеленчуците да се охладят до стайна температура, след което добавете сол, ако е необходимо. Междувременно препечете бадемите, след което ги добавете заедно с ментата преди сервиране.
Да ви е сладко!