За цвекло, пресен лук, пресен чесън и тиквички няма норма колко нитрати да съдържат. Това стана ясно от разговора между Лазарина Герова от частна лаборатория за изследване замърсеността на храните и представителят на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Николай Роснев.
"В оранжериини условия се натрупват повече нитрати, защото липсва слънце", каза Герова.
През 90-та година бяха отменени българските стандарти и бяха сложени нормите на европейската комисия. "1200 единици за салати и спанак са максималните нива, на които трябва да отговарят зеленчуците. 50 милиграма е нормата във водата за замърсеност. В Добруджа има закрити водоизточници", каза ръководителят на частната лаборатория.
Нейното мнение бе, че зеленчуците, в които има много нитрати са изключително опасни, а няма изследвания, които да следят за състоянието на храната на пазара. "Зеленчуците се делят на рискови и такива, които не натрупват. Дори през лятото - до 400 г може да достигнат нитратите в салати, тиквички, пресния чесън и лук, моркови, пресни картофи - всички продукти, които растат близо до земята или под земята са рискови", каза Герова. "Ако ви се гади, това е признак, че организмът е натровен.
На противоположно мнение бе представителят на държавата Николай Роснев. Според него има система за контрол, която работи от 3 години. "Пробите се взимат на базата на съставен план. Правим към 300 анализа", каза представителят на БАБХ.
"Само в мойта лаборатория правихме 10 000 анализа", поряза го Герова.
На което Роснев й отговори: "тогава имаше норми". Сега вече няма норми. Хората няма от какво да се притесняват, след като в цяла Европа е въведено това нещо, хората няма от какво да се притесняват, повтори думите си Роснев.
Той увери, че 23 000 партиди зеленчуци са прегледани, всички производители са регистрирани, проверени са им почвите, каза Роснев. "Какво повече от това да анализираме?", запита чиновникът.