Отвориха полска сладкарничка до нас - там я опитах. Леле, безподобна вкусотия, а кремът е...
6 Декември 2016
80314
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
За феновете на вкусните и необичайни десерти е тази невероятна торта "Г-жа Валевска" . Тя е безумно вкусно съчетание от блат, крем, целувки и орехи.
Наречена е така в чест на Мария Валевска - полска аристократка, любима на Наполеон Бонапарт, която му родила син и била невероятна красавица. Именно нейният профил е нарисуван на кутиите на парфюма със същото име.
Тортата не е от лесните, но резултатът си заслужава усилията. Убедете се сами:
Съставки:
4 чаши захар
1 яйце
300 гр.
масло
2 с.л. мед
2 с.л. сметана
2 чаши брашно
1 ч.л. сода
20 гр. лимонени кори
10 белтъка
10 жълтъка
1 чаша прясно мляко
1 чаша орехи
10 гр. ванилия
Приготвяне:
- Първо пригответе блатовете: Разбийте яйцето с 1 чаша захар и 100 грама масло. Добавете меда, заквасената сметана, содата и лимоновите кори. Разбъркайте добре и изсипете пресятото брашно. Ще получите гъсто тесто.
- Вземете подходяща форма или тавичка. Намажете я с масло и покрийте с хартия за печене, след което изсипете една трета от тестото. Изравнете с лъжица, потопена във вода, и пъхнете във фурната. Печете около 15-20 минути при 180 ° С. По същия начин изпечете още три блата.
- Пригответе белтъчната смес: разбийте 10 белтъка на пяна, добавете 2 чаши захар, разбийте до твърди връхчета. Сложете получения сняг върху тава, покрита с хартия за печене. Поставете я във фурната за 15-17 минути при температура 150 ° C. Намалете температурата до 100 ° С, леко отворете вратичката на фурната и печете още 1 час.
- Сега е време за крема. Загрейте 1 чаша мляко с 1 чаша захар, но без да завира. Разбийте 10 жълтъка и бавно добавете към млечната смес. Бъркайте, докато се сгъсти и отстранете от огъня.
- Охладете крема, добавете 200 г масло, ваниловата захар и разбийте хубаво. След това добавете част от орехите.
- Отделно натрошете белтъчния блат.
- Подредете слоевете на тортата. Първо блат, после - крем, след това - ред целувки. Повторете за всички блатове.
- Поръсете с останалите ядки тортата. Пъхнете в хладилника, за да попие хубаво крема.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари