Много от нас знаят от първа ръка какво е чийзкейк. Този американски десерт е в десетката на най-популярните от няколко години. Но малко хора са опитвали класическия нюйоркски чийзкейк , може би най-добрият от всички видове.
В нашите географски ширини за приготвянето на този вид печиво се използва извара, съчетана със захар и заквасена сметана. Вариантът е бюджетен и много успешен. Но не може да се сравни с рецепта, в която има меко сирене. В Америка често се използва Филаделфия .
Съставки
счукани бисквитки или направени на блендер 300 гр
Масло 150 гр
Сирене Филаделфия " 500 гр
Пудра захар 150 гр
Царевично нишесте 2 с.л.
Ванилия 1 ч.л.
Лимон 1бр.
Сметана 100 g
Яйце 3 бр.
Лимонов сок 1 ч.л.
Подготовка
Смелете бисквитките на трохи и добавете разтопеното масло. Разбъркайте до влажна пясъчна консистенция
Поставете бисквитките във форма и я натъпкайте старателно (можете да използвате чаша). Оформете дъното и стените на тортата.
Оставете формата във фризера за 30 минути.
Направете смес от крема сирене. За целта смесете сиренето с пудра захар, нишесте, лимонов сок, ванилия, заквасена сметана и яйцата. Разбийте с миксер или разбъркайте на ръка.
Изсипете сместа във форма и печете 10 минути на 200 градуса. След това още час при 120 градуса.
Оставете чийзкейка да се охлади напълно.
Чийзкейкът винаги се сервира охладен. Добро решение би било да сложите топче сладолед отгоре или да украсите със сметана. Между другото, не подценявайте този десерт! Една малка хапка е достатъчна, за да замести пълноценното хранене. Готови ли сте да опитате? Запазете нашата рецепта за бъдещи справки!