5 знака, които издават ОТРОВНАТА диня - след 5 секунди ще разберете дали съдържа опасното вещество:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
5 знака, които издават ОТРОВНАТА диня - след 5 секунди ще разберете дали съдържа опасното вещество:
30359
Снимков материал: pixabay.com
5 знака, които издават ОТРОВНАТА диня - след 5 секунди ще разберете дали съдържа опасното вещество:

Август и септември са месеците, които винаги свързваме с вкусните, сладки дини. Те обаче се появяват на пазара много рано, още от май месец, и специалистите предупреждават да бъдете особено внимателни с „любениците“ и да не допускаме отравяне с нитрати.

Ние от "За Жената" също обичаме сладка диня. Ето защо събрахме полезни препоръки от интернет потребители как да избегнете грешки при закупуването на диня . В края на статията има бонус, който ще разкрие как да изберете наистина вкусна и зряла диня.

1. Жълтата кора е знак за висока концентрация на нитрати.

Азотът е важен елемент за растежа и развитието на растенията. Въпреки това, производителите на дини са склонни да надвишават допустимите норми, защото този трик им помага да накарат растението да расте по-бързо и да достигне 25 kgpam само за 3 седмици.

Купувачът може да получи напитка след консумация на този вид диня. Ето защо, когато режете плода, обърнете внимание на цвета на кожата му – той не трябва да е жълт, докато в „месата“ му не трябва да има бели или жълти ивици.

диня жълта кора

2.

Проверете дали динята има дупки вътре.

Някои хора смятат, че дупките в дините са следи от насекоми, а не следи от игли, с които динята е инжектирана с някакви препарати, но все пак избягвайте плодове, които имат по кората си неравности, особено пукнатини и кухини. Дори и като цяло да е добре вътре, част от "месото" вече е повредено заради дупката.

диня неравности

3. Не яжте диня с голям, кух център.

Пукнатини в пулпата, особено големите "кратери" в средата, показват, че плодът е презрял или съдържа хормони на растежа. Презрялата диня може да бъде малко горчива, докато динята с хормони на растежа може да причини запек. Ето защо е по-добре да не ядете тази диня, ако не сте сигурни, че е органично отгледана.

4. Поставете парче пулпа във водата, преди да ядете диня.

Можете да проверите концентрацията на нитрати в динята и да избегнете натравянето, като поставите малко парче от пулпата й в чиста вода със стайна температура. Ако плодът е опасен, водата ще стане светлорозова и е по-добре да изхвърлите динята. Диня, която е пълна с нитрати, ще започне да оцветява водата след 5 секунди и след 10 минути ще разберете истината.

диня с нитрати

5. Динята не трябва да е лека при вдигане.

Понякога дори красивата и гладка кора, жълт оттенък и сухата опашка не могат да гарантират, че тази диня е вкусна. Не забравяйте винаги да претегляте динята преди да я купите – тя трябва да е дебела и тежка. Ако в магазина няма кантар, слушайте инстинктите си. Зрелите плодове трябва да са доста тежки, когато ги повдигате.

Бонус: Как да изберем вкусна диня

1. Изберете диня без вдлъбнатини и неравности.

Зрялата и сладка диня трябва да е лъскава, гладка и без видими повреди. Малките вдлъбнатини могат да бъдат резултат от удар. На тези места процесът на гниене става по-бързо и има голяма вероятност да изхвърлите цялата диня в кошчето.

2. Когато избирате диня, търсете малки бежови следи по кората.

Тези бежови "белези" по гладката кора на динята са местата, където пчелите са "вкусвали" пулпата. Интернет потребителите споделят, че тези дини обикновено са много сладки.

3. Зряла диня с тегло 4 кг трябва да има обиколка от 60 см или повече.

Според публикация от 1986 г. в списание Young Technician, зряла диня от 4 кг трябва да има височина от 60 см или повече. Интернет потребителите провериха тази информация и тя се оказа вярна - тези дини са узрели и сладки.

4. "Опашката" на динята и краят на дръжката трябва да са сухи.

Дините, които имат зелена и свежа "опашка", не са узрели. Изберете дини, които имат суха "опашка". Ако плодът няма "опашка", тогава обърнете внимание на края на дръжката - той трябва да е кафяв.

5. Изберете диня с ярко жълто петно ​​по кората.

Жълтото петно ​​върху кората е страната, върху която динята е лежала на земята. Колкото по-дълго отлежава, толкова по-сладка ще бъде. Зрелите дини винаги имат кремаво-жълтеникави или дори оранжево-жълтеникави петна.

6. Опитайте се да не купувате предварително нарязани дини.

Купувайте само цели дини, защото при нарязване с нож микроорганизми от острието навлизат в плода. Те се размножават бързо в тази сладка и топла среда, особено под фолиото, и могат да причинят чревни заболявания. Ако това вече е вашият избор и сте свикнали да купувате нарязана диня, тогава не забравяйте да премахнете повърхностния слой.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft