Маринован чесън! Миризмата му не е толкова остра, както при пресния, може да се консумира самостоятелно или като добавка към различни ястия, ако сте му фен ще го обикнете мигновено по този начин
Най-добрият чесън за мариноване – млечният, когато е напълно развит, но люспите на скилидките са крехки. Може да се консумира както веднага, така и да се консервира за зимата.
Маринован чесън на консумация на момента
За да го опитате, можете да приготвите една глава, тя ще бъде напълно достатъчна.
Той е много подходящ като допълнение към гарнитура, в салати и месни ястия. За да направите това, почистете средна по размер глава, след което я нарежете на тънки лентички. Залейте с вряла вода за около 2-3 минути, след което изсипете водата, изплакнете със студена вода и поставете в буркан. Добавете малко цвекло, 1 супена лъжица захар, 1-2 щипки сол и 100 грама оцет.
Затворете буркана плътно и го поставете в хладилника. В рамките на 24 часа можете да го консумирате.
Маринован чесън за зимата
Ето един бърз начин как да го консервирате за зимата.
Първо трябва да подготвите буркани от един литър. За марината ви трябват 5 грама сол, един литър вода, 100 грама оцет и 5 грама захар. Нека водата заври, добавете захарта и солта, и накрая – оцета.
Приготвяне:
Измийте глава млад чесън, след което я накиснете във вряща вода и веднага след това в студена. Поставете в буркани от един литър. Излейте горещата марината и стерилизирайте бурканите на водна баня в продължение на 5 минути. Бурканите се оставят да се охладят с капачката надолу.
Мариновайте чесъна по различен начин, като използвате следната рецепта.
Ще ви бъдат необходими: карамфил, черен пипер, 1 килограм чесън, 1 литър вода, 50 грама сол и захар и 1 супена лъжица оцет.
Обелете чесъна и го измийте. На дъното на бурканите поставете карамфил, черен пипер, след което скилидките чесън. Напълнете с вряща вода, покрийте и оставете за един ден. След това излейте водата и залейте отново с вряща вода, чесън, сол и захар, оцет и затворете бурканите.