СТЪРГАНА ПИТА С ЯБЪЛКИ
За основата:
125 гр меко пшенично брашно тип 500
50 гр масло (добре охладено)
1 супена лъжица захар
1 пакетче ванилова захар
1/2 пакетче лимонена захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
щипка сол
2 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица заквасена сметана
Плънка
3 средно големи ябълки и сока от половин лимон
1,5 супена лъжица мед
1 чаена лъжичка канела на прах
50 гр. счукани орехи
За брашненото тесто
3 супени лъжици захар
100 гр.
50 гр. добре охладено масло
50 гр. счукани орехи
Първо се приготвя основата:
В блендер или робот поставете брашното, бакпулвера, солта, ваниловата захар, лимонената захар, джинджифила, заквасената сметана, водата и маслото, и смелете за кратко - сместа трябва да изглежда като пясък.
Изсипете на масата и с ръце стиснете пясъчното тесто , за да се оформи топка. Увийте я в стреч фолио и оставете за 30 минути в хладилника, докато приготвяте плънката.
Обелете ябълките и ги настържете на едрата страна на рендето. Добавете сока от лимон, канела и мед, и ги оставете настрана, докато ябълките пуснат сок. Разточете вече охладеното тесто за основата върху набрашнен плот в съответната форма и прехвърлете във формата върху хартия за печене.
Тестото трябва да излиза с около 0.5 см от хартията за печене, за да може малко да се издигне по краищата на тавата.
Отцедете ябълките, след което добавете смлените орехи и подредете плънката върху подложката.
Щом напълните питата, пригответе брашненото тесто за отгоре. В блендера поставете захарта, брашното и маслото и смелете за кратко, за да получите отново пясъчно тесто. Добавете смлените ядки и с ръце стиснете тестото, за да се оформят по-големи трохи или бучки, които поръсете върху плънката от ябълки и орехи.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато горният слой хубаво се зачерви. Изпечената пита оставете да се охлади, за да се втвърди горният слой. Охладена я нарежете на парчета по желание и поднесете!