Пробвала съм какви ли не сладкиши с ябълки, но този е рай за всички сетива: Стъргана ябълкова пита - ще забравите за друга!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пробвала съм какви ли не сладкиши с ябълки, но този е рай за всички сетива: Стъргана ябълкова пита - ще забравите за друга!
Пробвала съм какви ли не сладкиши с ябълки, но този е рай за всички сетива: Стъргана ябълкова...
28338
Пробвала съм какви ли не сладкиши с ябълки, но този е рай за всички сетива: Стъргана ябълкова пита - ще забравите за друга!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

СТЪРГАНА ПИТА С ЯБЪЛКИ

За основата:
125 гр меко пшенично брашно тип 500
50 гр масло (добре охладено)
1 супена лъжица захар
1 пакетче ванилова захар
1/2 пакетче лимонена захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
щипка сол
2 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица заквасена сметана

Плънка
3 средно големи ябълки и сока от половин лимон
1,5 супена лъжица мед
1 чаена лъжичка канела на прах
50 гр. счукани орехи

За брашненото тесто
3 супени лъжици захар
100 гр.

меко брашно тип 500
50 гр. добре охладено масло
50 гр. счукани орехи
 

Първо се приготвя основата:

В блендер или робот поставете брашното, бакпулвера, солта, ваниловата захар, лимонената захар, джинджифила, заквасената сметана, водата и маслото, и смелете за кратко - сместа трябва да изглежда като пясък.
Изсипете на масата и с ръце стиснете пясъчното тесто , за да се оформи топка. Увийте я в стреч фолио и оставете за 30 минути в хладилника, докато приготвяте плънката.
Обелете ябълките и ги настържете на едрата страна на рендето. Добавете сока от лимон, канела и мед, и ги оставете настрана, докато ябълките пуснат сок. Разточете вече охладеното тесто за основата върху набрашнен плот в съответната форма и прехвърлете във формата върху хартия за печене.
Тестото трябва да излиза с около 0.5 см от хартията за печене, за да може малко да се издигне по краищата на тавата.
Отцедете ябълките, след което добавете смлените орехи и подредете плънката върху подложката.
Щом напълните питата, пригответе брашненото тесто за отгоре. В блендера поставете захарта, брашното и маслото и смелете за кратко, за да получите отново пясъчно тесто. Добавете смлените ядки и с ръце стиснете тестото, за да се оформят по-големи трохи или бучки, които поръсете върху плънката от ябълки и орехи.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато горният слой хубаво се зачерви. Изпечената пита оставете да се охлади, за да се втвърди горният слой. Охладена я нарежете на парчета по желание и поднесете!
 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft