Любимото лятно лакомство на децата ми е сладолед с вкус на крем брюле. За да бъда честна, самата аз съм възхитена от него. Но това е може би най-скъпият сладолед в най-близкия магазин. Разбира се, за децата винаги бихме го купили, но сега е трудно да се намери сладолед с нормален състав и естествен вкус . Затова най-често аз самата правя сладолед от крем брюле .
Миналата година се сдобих с формички за сладолед и все още не мога да им се наситя. При тях сладоледът от крем брюле се оказва с толкова идеална форма, колкото в магазина. Винаги заливам домашния деликатес с шоколадова глазура. Не можете да различите разликата от закупеният , но вкусът е сто пъти по-добър!
Съставки
Мляко 300 мл
Мляко на прах 50 гр
Захар 50 гр
Нишесте 1 супена лъжица
Ванилова захар 1 супена лъжица
Млечен шоколад 100 g
Подготовка
Изсипете захарта на дъното на тенджера с дебело дъно. Поставете я на огън. Разбъркайте захарта с дървена шпатула и я разтопете. Когато карамелът е готов, изсипете 250 мл мляко в него.
Разбъркайте млякото и карамела. Изсипете мляко на прах и ванилова захар в тенджера към тях. Смесете нишестето добре с останалото студено мляко. Изсипете масата в тенджера.
Гответе сладоледът, като разбърквате до плътност. След това охладете масата. За да ускорите процеса, поставете тенджерата в студена вода.
Поставете дървени или пластмасови пръчици (които се предлагат) в силиконови форми за сладолед. Изсипете сладоледа в сладкарски плик.
С помощта на торба напълнете формите с масата. Направих 10 порции. Прехвърлете силиконовите форми във фризера.
След 1,5-2 часа започнете да готвите глазурата. За целта разтопете черен или млечен шоколад на водна баня. Това не е задължително. Прехвърлете го във висока чаша.
Редувайте се да потапяте сладоледъта в чаша шоколад. Оставете излишната глазура да се отцеди, тъй като ще се охлади по-бързо. Шоколадът трябва да стегне бързо.
Веднага сервирам готовия сладолед от крем брюле на масата, докато започне да се топи. Опитвам се да забавлявам семейството си с такъв деликатес на всеки 2-3 дни. Разбира се, вкусът на сладолед е различен, но моите ученици най-много харесват крема. Правите ли домашен сладолед? Споделете вашата рецепта!