Е, кой не обича пелмени ? Аз ги обожавам. Обикновено във всяко семейство има традиция всеки член да помага за приготвянето на пелмените, тъй като това е трудоемко занятие и отнема доста време.
Пелмените могат да бъдат всякакви видове, но същността им е една – тесто и плънка , сварени във вода, сложени в тиган върху слой от лук и моркови, залети със сметана, сварени на пара… вкусно и бързо (макар и мързеливо)! Нашите пелмени много приличат на традиционните, но не изискват безкрайно време за оформяне.
Приготвяне на тестото.
За него ще ви трябват:
3 чаши брашно,
1 яйце,
2/3 чаша вода,
1/2 чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. Добавя се яйцето, а след това и водата. Замесва се тесто. Оставя се да престои 30-40 минути.
През това време се приготвя плънката. Съставът й е много простичък: мляно месо, лук, сол, черен пипер. Използвайте кайма смес – свинско месо 50% и телешко месо 50%. Всичко останало е по ваш вкус.
След 30 минути разточете тестото с дебелина на листа не повече от милиметър. Разпределете плънката отгоре и сгънете на руло. Задължително защипете другия край. С нож нарежете парчета. Това са вашите мързеливи пелмени.
След това всичко е много лесно – пуснете ги във вряща вода, сварете ги на пара или ги сгответе в микровълновата. Сложете нарязаните ролки в дълбок тиган върху канапе от пържени моркови и чесън, излейте отгоре сметана, разредена с малко вода. Стремете се сметаната до покрие всички пелмени добре.
Покрийте и оставете на слаб огън, докато цялата течност почти се абсорбира. Не забравяйте да ги сервирате поръсени с пресни подправки.