Необходими продукти
За тестото:
450 грама брашно
1 чаена чаша топла вода
пакетче суха мая
2 яйца
масло
За слоевете:
картофено пюре
заквасена сметана
кашкавал (настърган)
сол
Начин на приготвяне:
Маята разтворете във водата (топла), прибавете 250 грама от брашното, не разбърквайте, само покрийте съда и го оставете на топло място, докато втаса.
Когато това стане, добавете останалото брашно, вода и изчакайте още 2 часа. Щом втаса отново, сложете сол, яйцата, масло на вкус и замесете еластично тесто.
По желание може да сложите мъничко захар при замесването, както и да използвате прясно мляко вместо вода.
Разделете тестото на 8-9 равни части.
Разточете ги подредете в тава. Притиснете с дъното на подходяща чаша, за да оформите местенца за плънката.
В тези вдлъбнатини сложете по малко картофено пюре, намажете го със заквасена сметана и поставете за 20 минути във фурната.
Изпечете питките при 200 градуса. Когато повърхността се зачерви, поръсете с кашкавала и върнете във фурната, докато той се разтопи.
Добър апетит!