200 грама безсолно масло, омекотено
6 яйца
150 грама лешници, нарязани на едро
150 грама брашно от елда
1 ябълка, настъргана
30 грама царевично нишесте
1 чаена лъжичка бакпулвер
200 грама пудра захар
сладко от червени боровинки /или друго по избор/
настъргана лимонова кора
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната до 170 градуса и подмажете с масло кръгла форма за печене с диаметър около 24 сантиметра.
Разделете жълтъците от белтъците.
Разбийте маслото с 1/2 от захарта до кремообразна смес.
Добавете жълтъците един по един, като разбивате след всяко добавяне.
Прибавете брашното от елда, настърганата ябълка, бакпулвера, царевичното нишесте, останалата захар, нарязаните лешници и настърганата лимонова кора. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула с въртеливи движения от дъното към повърхността.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете постепенно към основната смес.
Изсипете тестото в подготвената форма и печете блата в продължение на 40-45 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от центъра на сладкиша.
Оставете го да се охлади напълно във формата, преди да го обърнете върху чиния или поднос с подходяща големина.
Разрежете блата на две и намажете първия с боровинково сладко.
Поставете втория блат отгоре, поръсете с пудра захар и отново намажете с боровинково сладко.
Нарежете ябълковата торта и я поднесете.
Да ви е сладко!