Слагам го на сандвичи, на пица, а детето го хапва с шепи! Откакто си правя домашен, забравих за купешкия кашкавал - лесно и полезно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Слагам го на сандвичи, на пица, а детето го хапва с шепи! Откакто си правя домашен, забравих за купешкия кашкавал - лесно и полезно!
Слагам го на сандвичи, на пица, а детето го хапва с шепи! Откакто си правя домашен, забравих за...
70339
Слагам го на сандвичи, на пица, а детето го хапва с шепи! Откакто си правя домашен, забравих за купешкия кашкавал - лесно и полезно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Да си приготвите домашен кашкавал  не е никак трудно. Него спокойно може да дадете на детето си, защото няма да има никакви добавки и оцветители .

СЪСТАВ:

  • 500 грама пълномаслена извара (не по-малко от 9% масленост), зърнеста
  • 500 мл прясно мляко (по-пълномасленото е по-добре, но може и обичайните 3.2%)
  • 50 грама масло
  • 0.5 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 яйце
  • сол на вкус (около 0,5 чаени лъжички)

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Налейте млякото в широка тенджера. Сложете вътре изварата и започнете да разбърквате с дървена лъжица или шпатула, за да избегнете загаряне. Оставете млякото да заври и продължете да готвите изварата в млякото около 10-15 минути. Огънят трябва да е доста слаб, така че изварата да не залепне и загори за тенджерата.
  2. След това вземете сито, колкото по-ситно, толкова по-добре, и прецедете през него сместа. Ако имате едро сито, по-добре е да поставите вътре няколко слоя тензух.
  3. Изчакайте суроватката да се отцеди. В същото време разтопете маслото в тенджера и го смесете с яйцето и содата. Когато маслото добре "поеме" содата и яйцето, добавете сварената извара, отцедена от суроватката.
  4. На много слаб огън при непрекъснато разбъркване внимателно сварете маслено-яйчената смес - около 5 минути. Ако сместа започне да става прекалено суха, добавете малко суроватка. Когато кашкавалът стане леко жълт на цвят (изварата добре се е смесила с яйцето, содата и маслото), можете да махнете от огъня.
  5. След това прехвърлете сместа във форма, която може предварително да постелете с марля, за да се отцеди напълно, а може и да върнете в ситото. След това приберете кашкавал в хладилника.
  6. В рамките на няколко часа изварата е готова. Може да отрежете парченце и да го сложите на сандвич. Не става много солено, ако искате посолете - добавете една чаена лъжичка сол или повече.

Със сигурност ще ви хареса, дори повече от купешкия!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft