Фокачата е традиционен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други съставки.
Фокачата прилична на традиционната неаполитанска пица "Маргарита".
Необходими продукти за фокачата:
- 1½ чаши топла вода;
- 3 супени лъжици зехтин (плюс допълнително за намазване на тиган);
- 1¼ чаени лъжички сол;
- 3½ чаши брашно;
- 1 супена лъжица прясна мая;
- 3/4 чаша сос маринара - готов или домашен;
- 1½ чаши моцарела - настъргана;
- асорти гарнитури - шунка (или пикантен салам), гъби и маслини.
Ето как стъпка по стъпка може да направите тези лесна и вкусна фокача, приличаща много на пица:
1. Намажете правоъгълна тава (33x22 см.) с 1½ супени лъжици зехтин.
2.
В купата на миксера, снабдена с приставката с гребло, комбинирайте топлата вода, 3 супени лъжици зехтин, брашното, маята и щипка стол. Разбъркайте на средна скорост за 1 минута, докато съставките само се комбинират
3. Леко лепкавото тесто разстелете в подготвената тава. Покрийте с найлон и оставете тестото да "почива" на стайна температура за 1 час докато не се надуе.
4. Загрейте фурната до 190ºC. Набодете тестото с пръсти и го намажете с 2 супени лъжици зехтин.
5. Печете тестото за 20-25 минути до златистокафяво.
6. Изваждате от фурната и оставяте готовата фокача да изстине за 5 минути
7. Прехвърлете фокачата върху хартия за печене. Намажете я със соса маринара, отгоре сложете гарнитурата от шунка (или пикантен салам), гъби и маслини
8. Запечете за 5-6 минути, докато сиренето се разтопи
9. Сложете върху готовата фокача листенца от пресен босилек.
10. Разрежете фокачата на парчета и сервирайте топла