Австралийски диетолог и основател на Shape Me обяснява, че начинът на хранене значително влияе на процеса на стареене . Дали ще ускорим или ще решим да спрем часовника зависи от нас.
- Общото правило е, че храните с висок гликемичен индекс забавят метаболизма и повишава възпалителните процеси в организма. Този тип храна също запазва течностите в организма и повишава кръвното налягане - обяснява барел.
Това са три групи храни, които ускоряват процеса на стареене:
Преполовеното време за подготовката на тези супи означава и намаляване наполовина на хранителните стойности и количеството на витамини и минерали, които са необходими на организма.
В себе си съдържат между 800 и 1000 милиграма натрий, което е повече от необходимите количества за дневен прием и причинява подуване на корема и задържане на течности в организма .
Други съставки, които имат също големи количества натрий са: плескавиците със соя, замразените зеленчуци и пилешките гърди.
2.
Може би на пръв поглед ви се струва, че една чаша сок няма да направи голяма вреда на организма, но една чаша съдържа повече захар, отколкото си мислите.
Плодовите сокове унищожават зъбния емайл, защото съдържат повече от 6 супени лъжици захар само в една чаша сок.
Освен, че уврежда зъбите, той влияе и на покачването на нивото на инсулин в кръвта и затлъстяването .
Не е нищо ново, нито по-малко известно е, че този тип храни съдържат голямо количество калории и причинява затлъстяване.
Този тип храна е натоварена със соли и мазнини, които увреждат клетките на организма.
Въпреки че има храни, които е желателно да избягвате, ако искате да намалите процеса на стареене, има и съставки, които ще ви помогнат да спрете часовника и за по-дълъг период от живота си да изглеждате по-млади.
Това са най-важните съставки, които ще ви позволят този ефект:
1. Плодове и зеленчуци: Снабдени са с антиоксиданти, с които се освобождавате от свободните радикали и вредните вещества, които се натрупват в организма.
2. Червено вино: В него се намира специален антиоксидант , който намалява шансовете от получаване на рак.
3. Пълнозърнести храни: Те са богати на фибри, които поддържат чревната микрофлора и предотвратяват натрупването на ненужните вещества в червата.
4. Риба: сьомгата и рибата тон са богати на омега-3 мастни киселини , които предпазват сърцето и намаляват шансовете за поява на болестта на Алцхаймер.
5. Мляко: Предпазва костите и предотвратява появата на остеопороза.
6. Ядки: намаляват високите нива на холестерол в кръвта и понижават кръвното налягане.