Ще ви представим две рецепти за хрупкави и много вкусни пържени картофи , като в първата рецепта картофите се пържат в дълбоко олио, а във втората рецепта се пекат в тава, покрита с хартия за печене (и съответно са по-здравословни). И в двата случая пържените картофи са много вкусни и не изискват особени усилия и умения за приготвянето им. Ето какво ви трябва:
Най-хрупкавите и сочни пържени картофи
Продукти (рецепта 1):
1 кг картофи, нарязани на дълги пръчици
10 г сол
20 г бял и черен пипер или на вкус
10 г сладък червен пипер
10 г лют червен пипер
20 мл олио
1 пакетче суха мая (6-10 гр.)
10 мл восък
За овалване:
200 г царевично нишесте (царевично брашно)
10 г сол
10 г черен пипер
20 г черен и бял пипер
10 г червен пипер
10 г лют пипер
Приготвяне:
Изберете твърди картофи, които не показват признаци на покълване, и ги измийте добре под течаща студена вода, за да отстраните пръстта и праха, с които обикновено се поръсват, за да се удължи срокът им на годност. След това ги обелете, след което ги измийте отново.
Докато се белят останалите картофи, вече обелените се слагат в купа със студена вода, за да не потъмняват. След това върху плътна дъска ги нарежете на тънки пръчици и ги поставете отново в съд със студена вода.
Когато приключите с рязането, излейте тази вода, изплакнете ги и налейте прясна студена вода. Оставете ги да престоят във водата за 15 минути.
През това време пригответе соса: В дълбока купа сложете едно яйце и добавете всички подправки. Можете също така да добавите подправки по ваш вкус, но те трябва да бъдат смлени, на прах. Добавете олиото и разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят. Разтворете маята в малко вода, след което я добавете към сместа.
След като разбъркате добре сместа с маята, отцедете картофите от излишната вода и ги добавете в купата с готовия сос.
Нека купата е възможно най-широка, за да можете да ги разбъркате добре и всички картофи да са покрити с подправките.
В отделна купа смесете царевичното нишесте/брашно с всички подправки. В тази прахообразна смес оваляйте маринованите картофи, отърсете излишното и ги пуснете в умерено загрято олио. Запържете ги до приятен златист цвят, след което ги извадете с решетъчна лъжица.
Ако искате да ги изпечете на фурна, пригответе следната марината: смесете два белтъка, добавете половин чаена лъжичка сол, черен пипер, червен пипер и подправки по ваш вкус.
Накиснете картофите в тази смес, след което ги подредете на един слой върху тава, покрита с хартия за печене. Печете ги в загрята фурна на 220 градуса до зачервяване.
Да ви е сладко!