Американската журналистка Сали Тамаркин подложила себе си на интересен експеримент . Решихме да преведем за вас основната част от историята ѝ - мислим, че много хора ще се заинтересуват от тази необичайна рецепта!
Здравейте, името ми е Сали!
Това лято в продължение на шест седмици започвах всеки ден с чаша пенесто, хранително маслено кафе .
Маслено кафе - смес от сварено кафе , масло и кокосово масло (или техни производни). Всички съставки се поставят в блендер или шейкър и се смесват.
Чух за тази рецепта от бизнесмена Дейв Аспри, който притежава магазин за маслено кафе.
Тази идея му хрумнала, когато опитал чай с масло от як в Тибет. Тибетците консумират тази напитка от VII век, смесвайки в уреда за биене на масло специален черен чай, масло от як, сол и мляко.
Аспри заменил чая с кафе, използвайки безсолно масло от крави, хранени с трева (то съдържа повече мастни омега-3 киселини и витамини от маслото от зърнено хранени крави) и добавил към сместа кокосово масло (което съдържа средноверижни триглицериди), известно със способността си да изгаря мазнините и бързо да възстановява силите.
Ето я моята рецепта за маслено кафе:
- Сварете 0,5 литра кафе (аз използвам тъмно печено кафе и френска преса).
- Излейте сварено кафе в блендер.
- Добавете 1 супена лъжица безсолно масло .
- Добавете 1 супена лъжица кокосово масло .
- Разбийте, докато сместа придобие бежов отенък.
- Изсипете в чаша и пийте!
А ето какво ми даде тази прекрасна напитка:
1.
Дори и в тези дни, когато се занимавам с физически упражнения (а те обикновено ми докарват вълчи апетит), усещането за ситост след масленото кафе ме държи от 4 до 6 часа.
Не ям по-малко - само пренесох сутрешната си калории към обяда - но пък така не трябва вече да отделям на всеки два часа по няколко минутки за междинна закуска!
2. Бях пълна с енергия.
Преди да започна пиенето на маслено кафе, обикновено се уморявах към средата на деня, особено след физически упражнения.
Започвайки пиенето на тази невероятна напитка, се чувствах пълна с енергия през целия ден. Будех се около 6 часа сутринта, пиех кафето и резултатът беше прилив на жизненост, която продължаваше до лягането вечер!
3. Това е истинска магическа отвара против безсъние.
Четвъртата седмица от експеримента се оказа особено трудна. Имах толкова много за вършене, че няколко нощи подред не бях в състояние да спя повече от пет часа.
Но след чаша кафе с масло напълно забравях за липсата на сън!
4. Главата ми се проясни.
Честно казано: масленото кафе не ми даде някакви специални умствени способности. Но сега ми е много по-лесно да се съсредоточа, поради което имам време да направя много повече неща.
Имам чувството, че производителността ми на работа се е увеличила някъде на 150%!
5. Много е вкусно!
Не очаквах, че масленото кафе ще е толкова вкусно!
То до известна степен напомня на лате макиато: леко приглушен вкус на кафе с мляко и нежно докосване на купчинката пяна.
Трябва ли да последвате моя пример?
Имайте предвид, че добавянето на масло в кафето значително ще увеличи дела на мазнини в диетата ви.
Моята сутрешна чаша кафе съдържа 26 грама мазнини (12 г масло, плюс 14 грама кокосово), а това са най-вече наситени мазнини.
Най-важното - да си набавяте мазнини от различни източници. Две супени лъжици масло и кокосово масло няма да ви навредят, ако приемате цялото разнообразие от мазнини, особено ненаситени (много от тях се съдържат в авокадото, ядките и ореховите масла).
Но ако получавате голямата част от мазнините в диетата си от животински продукти (червено месо, сирене, мляко), не ви съветвам да пиете маслено кафе: такова високо ниво на наситени мазнини може да бъде лошо за сърцето.
Що се отнася до мен - аз планирам да продължа да пия кафе с масло!
Харесва ми да се чувствам енергична, дейна и в никакъв случай - гладна!
Опитвали ли сте такава напитка? А бихте ли опитали?