Черпиха ме с тази торта на едно гости. Толкова вкусно нещо не бях яла досега. Оказа се, че тежи цели 4,5 кг.
За тестото:
12 яйца
3 чаши захар
3 чаши брашно
2 щипки сол
4 опаковки заквасена сметана (от по 500 грама)
Захар – на вкус
Ванилия
Как си се приготвя:
Разбийте яйцата със солта на ръка (яйцата и посудата трябва да са студени) в продължение на 10 минути, добавете захарта и продължете да разбивате вече с миксер още 10 минути, така че да не се виждат кристалите захар. След това добавете пресятото брашно на 3 пъти.
Изпечете по следния начин: Изсипете 1/2 от тестото върху намазана с масло форма, печете на 185 градуса 30-45 минути, докато покафенее. Когато блатът се охлади, го нарежете на 2 части. Изпечете и другата половина от тестото и отново го отрежете на две части, след като се охлади. Така ще получите общо 4 блата. Готовите блатове намажете с крема.
Кремът се приготвя, след като оставите сметаната да се изцеди през тензух за около 9 часа. Разбийте с миксер цедената заквасена сметана, захарта и ванилията. Можете да добавите и червена боя. Тя ще придаде розов цвят на крема.
Намажете блатовете с крем, украсете с плодове (ягоди, сливи на вкус). Аз лично съм добавила киви и портокали, които в последствие жилирах. Накрая поръсих с кокосови стърготини.
Можете да добавите между блатовете банани, киви и портокали. Сложете готовата торта в хладилник да се напои с крема.