В няколкото дни на абитуриентските балове в Пловдив ресторантите са фул
Най-предвидливите родители са резервирали заведение още от Нова година, като финалната цена на куверта обаче разбират непосредствено преди събирането за бала на зрелостника.
Такава политика се наложи в последните години заради инфлационното вдигане на тарифите по кръчмите.
От 50 до 110 лева варират кувертите за абитуриентските балове в пловдивските ресторанти в момента, показа проверка на Марица.
Хората търсят по-евтини куверти за много присъстващи, тъй като нямат пари, заяви Борис Николов, който е собственик на ресторант Плескавицата. Традиционното меню включва пилешки и свински специалитети, като цената варира между 50 и 70 лева. За баровците, които искат да се бръкнат повече, заведението предлага и рибни специалитети и телешки бонфилета. Там кувертът скача до 110 лева.
При по-класните ресторанти кувертът за един гост логично може и да прехвърли 150 лева.
По традиция нивото на един абитуриент зависи в голяма степен от колата, с която ще бъдат откаран до хотела във вечерта на бала.
Над 20 заявки имаме от Пловдив за баловете, заяви Александър Гогов, собственик на Limos BG, които предлагат луксозни возила под наем. Пакетите за този вид услуга варират между 700 и 1500 лева, а времетраенето е за 5 часа в рамките на града и околностите. Завършващите могат да избират най-различни луксозни возила от марките Хамър, Крайслер, Ягуар и Ролс- Ройс. Най-вървежната гигантска лимузина е Ford F650, която е единствена в Европа. В широкия звяр може да се побере цял клас. По време на возенето абитуриентите могат да отпиват шампанско в кристални чаши. На разположение имат още уиски и водка. Ако желаят някакво друго питие, трябва да направят предварителна заявка, уточняват от фирмата.
Зарята е задължителен елемент за финала на абитуриентското шоу. Номерът обаче е тя да е от дрон. Цената за пироефектите варира от 500 до 5000 лева, в зависимост от броя на изстрелите, от времетраенето и други екстри. В някои общини кметовете правят за всички училища на територията обща вечерна заря. Други пък елитни школа с големи бюджети си поръчват професионални пиротехници. Една заря не стига - първо има дневна за изпращането на абитуриентите, а после - вечерна в ресторанта.