1.5 - 2 кг агнешко месо
1 ч.ч. булгур (грухано жито)
1/2 ч.ч. ориз
7 ч.ч. вода
2 големи глави лук
1 равна с.л. джоджен
1 равна с.л. девисил
1/2 равна с.л. чубрица
2-3 с.л. червен пипер
3 бр. дафинови листа
2-3 щипки черен пипер
сол и олио
Измийте агнешкото, нарежете го на едри парчета на порции и го осолете леко (да постои поне 20 минути). Нарежете лука на кубчета. Почистете и измийте добре ориза и булгура, объркайте ги заедно с лука и всички подправки и изсипете в дълбока тава. Добавете водата, малко сол и олио според това, колко е мазно агнешкото. Разбъркайте добре, разпределете равномерно в тавата и отгоре наредете парчетата агнешко. Оригинално в Добруджа се пече в пещ, но може и на предварително загрята на 250 градуса фурна - за около час и половина.
Поднесете с прясна зелена салата и подходящ сос.