700 гр. пилешки гърди или бутчета (обезкостени и с махната кожа)
3 с. л. соев сос
1 1/2 с. л. фъстъчено масло
1 ч. л. печено сусамено масло
1 малка скилидка чесън (обелена)
няколко капки лют сос (например сос Табаско)
сол
черен пипер
1/4 ч. л. захар
1 с. л. оцет (оризов или друг мек вид)
1 краставица
1/2 ч. ч. накълцани листа от кориандър
Запалете барбекю с дървени въглища или електрическа скара.
Нарежете пилето на 1-2 см. парченца и ги нанижете на шиш. Сложете шишчетата в чиния и ги поръсете с 2 с. л. соев сос.
В купа смесете останалия соев сос, фъстъченото масло, сусаменото масло, чесъна, лютия сос, сол и черен пипер на вкус, захарта и оцета. Пасирайте с миксер, като от време на време прибавяте по 1 ч. л. вода докато се получи гладка и кремовидна смес (не повече от 3 ч. л. вода).
Опечете пилешките шишчета като ги обръщате 1-2 пъти. Общото време за печене ще бъде 6-8 мин. за гърди и 10-12 мин. за бутчета.
Междувременно, обелете краставицата, разрежете я на 2 по дължина и извадете семето с лъжичка. Нарежете я на кубчета с големина 1.5 см. и я смесете в купа със соса.
Когато пилето се опече го извадете от шиша и го смесете с краставицата и соса. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още подправки. Сервирайте салатата топла или студена гарнирана с листенца кориандър.
Забележка: Можете да сервирате салатата върху легълца от маруля или салата Айсберг.