Зеле: тайното оръжие срещу сърдечно-съдови заболявания!
Както прясното, така и киселото зеле имат много полезни свойства за здравето. Вижте кои са те!
Зелето е отличен източник на фибри, което го прави много полезно за общото здравословно състояние на организма.
Поради факта, че зелето е богато на желязо, то увеличава нивата на енергия, подобрява обмяната на веществата и кръвообращението. То също така предотвратява и се бори с анемията, хроничната умора и главоболието.
Зелето е богато на витамин С и една от най-добрите съставки за укрепване на имунната система. Високите нива на витамин С помагат за възстановяването на клетките, както и за произвеждането на бели кръвни телца и колаген в организма.
Зелето е богато на витамин К, който отговаря за здравината на костите и помага в производството на белтъци, които регулират процеса на костната минерализация. Витамин К е ефективен за предотвратяване появата на остеопороза.
Киселото зеле е богато на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на зеле облекчава болката във възпалените части от тялото.
Според научните изследвания зелето съдържа мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и следователно предотвратява развитието на ракови клетки.
Благодарение на високото съдържание на фибри, зелето е чудесно за подобряване работата на сърцето. Този чудесен зеленчук предотвратява негативните ефекти от холестерола и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Подобрява зрението и здравето на кожата.
Зелето също така е богато на витамин А, който е много полезен за кожата и предотвратява появата на петна по кожата и развитието на катаракта. Също така намалява бръчките и зачервяванията.