Шоколадът е моята страст. Започвам деня си с него, завършвам го с него - хапвам шоколадов чийзкейк по време на вечерния чай. Преди това съвестта ме гризеше. Например, кое тяло може да понесе толкова много калории? Но след това разбрах, че черният шоколад е повече от полезен , отколкото вреден. Така се успокоявам когато готвя турска мокра баница .
Рецептата е копирана от ориенталска домакиня. На пръв поглед изглежда сложно. Но съмненията се разсейват веднага след като опитате десерта. Деликатен трислоен деликатес и пружиниращ в устата вкус. Кремът наподобява невтвърден блат, а глазурата е като в детството. Този турски сладкиш си заслужава да опитате!
Съставки
Пшенично брашно 80 гр
какао на прах 80 гр
Бакпулвер 10 гр
яйце 3 бр.
захар 230 гр
Слънчогледово олио 50 мл
Мляко 300 мл
Масло 20 гр
сметана 300 мл
Крема сирене 100 гр
Пудра захар 3–4 супени лъжици
готвене
Първо, нека приготвим блата. В дълбока купа смесете брашното с 30 г какао на прах и бакпулвера. Оставете тази брашнена маса настрана. В отделна купа разбийте белтъка с щипка сол.
След 2 минути, без да спирате да разбивате, добавете 180 г захар към яйцата. След това добавете 50 ml мляко и растително масло към масата. Смесете съставките с блендер
На два етапа изсипете набрашнената шоколадова смес в купата с яйчената маса. Замесете тестото с бъркалка. Намажете форма за печене (аз имам диаметър 24 на 24 см) с кубче масло.
Поръсете намаслената форма с брашно. Изсипете тестото в нея, разпределете го. Печете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-35 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
Междувременно пригответе глазурата. Изсипете 40 г какао на прах и 50 г захар в тенджера. Залейте сместа с 200 мл мляко на стайна температура. Разбъркайте с бъркалка до гладкост.
Сложете масата на огъня. При непрекъснато бъркане сместа се оставя да заври. Гответе 15 секунди След това свалете шоколада от котлона, добавете към него 20 г масло. Разбъркайте.
Глазурата е готова. Сега вземете крема. Изсипете сметана с 33% мазнина в купата. Към тях добавете изварата и пудрата захар. Разбийте съставките в блендер до гладкост.
След това разбъркайте в 1 супена лъжица какао на прах. Кремът е готов. Готовата торта охладете леко, направете няколко пробивания отгоре с клечка за зъби. Накиснете сладкиша с 50 мл прясно мляко.
Изсипете и намажете тортата с крема от изварата. Намажете го с охладената глазура. Не препоръчвам да използвате гореща глазура: тя ще разтопи крема.
Готовият сладкиш изпратете за една нощ в хладилника. През това време ще се охлади, ще запази формата си. Преди сервиране го нарежете на квадрати, може веднага да го преместите в десертни чинии. Украсявам този шедьовър с прясно замразени малини или боровинки. Изглежда луксозно!