2 големи патладжана (около 1,5 кг)
6 големи червени чушки
сол и черен пипер
1 скилидка чесън, ситно нарязана
сокът от 1 лимон
1/2 чаша качествен зехтин
1 с.л. ситно нарязан магданоз (по желание)
Загрейте фурната на най-силната степен. Сложете измитите патладжани и чушки върху тавичка и запечете, докато кожата се надуе и прегори - около 30 минути. Сложете изпечените зеленчуци в огнеупорен съд с капак, покрийте ги и оставете да се задушат 10-тина минути. Обелете кожата, махнете дръжките и семената. В голяма купа намачкайте или накълцайте зеленчуците (според това колко фин искате да е айварът). Подправете на вкус със сол и черен пипер. Добавете чесъна и лимоновия сок и налейте вътре зехтина, бъркайки непрекъснато.
Прехвърлете в стъклени бурканчета и поръсете с нарязан магданоз за украса. Съхранявайте айвара покрит в хладилник до 1 седмица.