Турските сладкиши неслучайно се славят като едни от най-добрите. Ориенталската кухня предлага изключително разнообразие от сладости, които се топят в устата.
Айле сладкиш с какао
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.кисело мляко
50 мл олио
1 ч.ч.брашно
10 гр.бакпулвер
1 с.л.какао (може да не слагате)
10 листа точени кори (броят на корите зависи от диаметъра на тавата, в която ще се пекат - трябва да запълнят цялото дъно)
масло - за намазване
За сиропа:
2 ч.ч.захар
2 ч.ч.вода
1 лимон
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропът. След това корите се нагъват на хармоника и се подреждат в тавата. Прави се кексово тесто, с което се заливат запечените кори. Сладкишът се допича, охлажда, след което се сиропира и се оставя на студено за няколко часа да попие сиропа. По желание може да добавите към тестото лъжица какао за леко шоколадов вкус, както е във видеото.
Приготвянето на този изумителен сладкиш може да проследите в приложеното видео: