Селенът е необходим на организма за правилното функциониране на щитовидната жлеза, а може да помогне за защита от свободните радикали и рак.
Недостигът на селен води до болки в мускулите и ставите, падане на косата и бели петна по ноктите, заради намаляване на синтеза на протеин, дегенеративни промени в миокарда и мускулите като цяло В дългосрочен план липсата на този минерал може да доведе до болестта, известна като Хашимото, състояние, при което имунната система на тялото атакува тироидата.
Най-големият враг на селена са захарите. Сладките, тортите, сладкишите са способни частично или напълно да смажат действието на селена. По- малко селен има в консерви, отколкото в прясна храна. Именно затова консумирайте колкото се може повече сурова и термично необработвана храна.
Текущото количество селен, от което ежедневно се нуждае тялото е около 200 милиграма.
Много селен има в морските дарове, риба, особено в аншоа, скариди и миди. Има в едрият рогат добитък и телешките бъбреци, в черния дроб, сърцето. Селенът има също в жълтъка на яйцата, където присъства и витамин Е.
Зърнените продукти са богати на селен, но само тези нерафинираните. Брашното от цялото зърно е богато на селен, но най-вече го има в морската и каменната сол.