Всяка домакиня има нужда в готварския си арсенал от бързи и лесни рецепти за закуска. Те ще ви спасят в непредвидени ситуации, а може спокойно да заместят и нормален обяд или вечеря, защото са достатъчно питателни и апетитни.
Заливен пай с кайма
Продукти:
2 яйца
½ чаена лъжичка сол
1 чаша (от 250 мл) кисело мляко със стайна температура
1 чаша брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат (или бакпулвер)
За плънката:
300 г кайма
2-3 глави лук
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Съставките са за малка формичка или тава, но можете да ги удвоите или утроите в зависимост от количеството, което искате да получите. Смесете киселото мляко със содата и оставете да престои 5 минути. След това добавете останалите съставки за тестото и разбъркайте добре.
Тавата, в която ще печете пая, се намазва с олио или масло, поръсва се малко с брашно, като се изтръсква излишното. И така, както споменах, за това количество не ви трябва голяма тава (аз използвам кръгла 20 см.), а за двойно количество използвайте по-голяма.
Изсипете половината от тестото в тавата, разпределете равномерно плънката, след което изсипете втората част от тестото отгоре. Сложете да се пече в загрята фурна и печете 40 минути на 170 градуса.
Питки-апетитки
Продукти:
500 г брашно
180 мл топло прясно мляко
2 яйца
60 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 ч.л.суха мая
50 г разтопено масло
1 жълтък
2 с.л.прясно мляко - за намазване
Приготвяне:
В купа се смесват брашното, солта, захарта и сухата мая. След това добавете мляко, вода и яйца към тази смес, след което омесете гладко тесто. Тестото трябва да е меко и леко да лепне за ръцете, не много.
След като го омесите, оставете тестото да втаса на стайна температура, покрито с фолио, докато удвои обема си. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и омесете отново леко. Оформете руло и го разделете на 5 части, като от всяка част оформете топка.
След това леко сплескайте топчетата с длан и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете за 15 минути. След това ги залейте отгоре с разбит жълтък с малко мляко и поръсете със сусам. Печете ги в загрята фурна на 200 градуса, около 15-20 градуса или според фурната.
Пухкави питчици с млечна заливка
Продукти:
100 мл топло прясно мляко
1 супена лъжица суха мая
1 супена лъжица захар
100 мл топла вода
100 мл олио
1 белтък
550 г брашно
1 чаена лъжичка сол
За заливката:
200 мл кисело мляко
2 супени лъжици сметана или квасено мляко
1 жълтък и сусам за поръсване по желание
Пълнеж:
натрошено сирене, шунка или по желание
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 100 мл топло мляко, една супена лъжица суха мая и една супена лъжица захар. Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути, докато се активира и шупне. След това добавете 100 мл топла вода, 100 мл олио и един белтък. Постепенно добавете брашното и една чаена лъжичка сол.
Първо се разбърква с лъжица, а след това се меси на ръка. Прехвърлете тестото върху работната повърхност, след което го омесете добре за около 5 минути, докато стане гладко, меко и нелепнещо. Омесеното тесто се поставя в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си.
За да ускорите процеса, можете да го поставите във фурната, включена на 40-50 градуса, за около половин час. След това омесете тестото и го разделете на 8 части. От всяка част оформете топка, разстелете я с длани, напълнете я с натрошено сирене или плънка по избор, затворете и оформете отново на питка.
Така оформените питки (топчета) се нареждат в намаслена средно голяма тава (може и застлана с хартия). Покрийте ги с найлонов плик и кърпа и ги оставете да втасат на топло за около 40 минути.
През това време пригответе заливката: 200 мл кисело мляко смесете с 2 супени лъжици заквасена сметана и 1 жълтък. Разбъркайте, за да се изравнят съставките, след което изсипете получения млечен сос равномерно върху втасалите питки.
Поръсете ги отгоре със сусам и ги сложете в загрята на 200 градуса фурна, да се пекат за около 20 минути.