1 чаша мляко + 2 чаши брашно! Не пропускайте този сочен сладкиш с БОЖЕСТВЕН шоколадов сос:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
1 чаша мляко + 2 чаши брашно! Не пропускайте този сочен сладкиш с БОЖЕСТВЕН шоколадов сос:
1 чаша мляко + 2 чаши брашно! Не пропускайте този сочен сладкиш с БОЖЕСТВЕН шоколадов сос:
8716
1 чаша мляко + 2 чаши брашно! Не пропускайте този сочен сладкиш с БОЖЕСТВЕН шоколадов сос:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Няма нищо по-вкусно от старите торти и сладкиши, защото не само, че са направени от натурални съставки, които винаги имате в кухнята, те се мерят с чаша и можете да ги правите, когато пожелаете, а дори и всеки ден. Да не говорим, че са преминали теста на времето и се предават от майка на дъщеря в продължение на поколения. Точно такъв е този върховен сладкиш с шоколадова заливка - много сочен и вкусен. Ето какво ви трябва, за да си го приготвите:

върховен сладкиш шоколадова заливка

Върховна торта от старите тефтери

Продукти (измерени с чаша 200 мл):

4 яйца

1 чаша захар

1 чаша прясно мляко

1 чаша олио

1 пакетче бакпулвер (10 г)

1 саше ванилова захар (10 г)

3 супени лъжици какао на прах ( 30 г)

2 чаши брашно (200 г). 

За заливката:

2 чаши мляко

1 малка чаша олио (50 мл)

1 малка чаша захар

3 супени лъжици какао (30 г)

Приготвяне: 

Веднага включете фурната да загрее на 180 градуса, тъй като докато се загрее, вече сте приготвили кексовото тесто и то ще е готово за печене. Пригответе всички съставки, посочени в рецептата, и чаша от 200 мл, която да измерите.

разбити яйца

В по-дълбока купа разбийте четири яйца (не е нужно да отделяте белтъците от жълтъците), след което ги разбийте с миксер. Постепенно добавете чаша захар при непрекъснато бъркане. Трябва да бъркате около 5-10 минути, тоест докато захарта се разтопи и яйцата побелеят в кремообразна, гъста смес.

пухкави яйца

Добавете чаша мляко и чаша олио към разбитите яйца, след което продължете да разбивате още една минута, докато съставките се изравнят. След това добавете едно пакетче ванилова захар и 2 чаши пресято брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер и 3 супени лъжици какао на прах.

кексово брашно

Разбийте с миксер, но на най-ниска скорост (за единица), докато получите равномерна, гладка, хомогенна смес. Изсипете готовото тесто в намазнена тава с размери 26х33 см, но можете да го изпечете в желана от вас форма (ако е по-голямо ще получите по-ниска торта, а ако е по-малка, тортата ще е по-висока).

шоколадово тесто

шоколадов сладкиш

Разпределете сместа равномерно върху тавата за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (около 25 минути). Докато сладкишът се пече, пригответе заливката: сложете в тенджера 2 чаши мляко (400 мл), 1 малка чаша захар (2 супени лъжици) и олио (50 мл) и 3 супени лъжици какао (30 г).

заливка сладкиш

млечна заливка

Загрейте на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Глазурата не трябва да кипи, а само да се загрява, за да се комбинират съставките в еднороден сос. Оставете изпечения сладкиш да изстине, да е хладък, след което го нарежете на кубчета.

шоколадов сладкиш със заливка

След това залейте с топлия шоколадов сос, оставете да изстине и украсете по желание. 

върховен сладкиш с шоколадов сос

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft