Ако разполагате с едно яйце, брашно и кисело мляко, не пропускайте да направите тези вкусни сладки пържени кифлички , които се изрязват с чаша и се пържат като мекици или понички.
Още по-вкусни са, ако ги поръсите със сладко или със смлени ядки или кокос. Правят се лесно и са страхотни, когато искате нещо бързо, сладичко и засищащо. Ето какво ви трябва за лесната рецепта:
Пържени сладки кифлички
Продукти:
1 яйце
200 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л.
2 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
портокалов аромат или настъргана портокалова кора на вкус
350 г брашно
1 пакетче ванилова захар (8-10 гр.)
1 пакетче бакпулвер (8-10 гр.)
сладко и кокос
Приготвяне:
Разбийте яйцето в дълбока купа с телена бъркалка заедно със солта, захарта и ваниловата захар. Когато съставките се смесят, добавете олиото и разбъркайте още малко, за да се поеме от сместа.
След това добавете гъстото кисело мляко или заквасена сметана, добавете аромат и настъргана портокалова кора на вкус (предварително измийте портокала и натрийте кората със сода бикарбонат или оцет).
Смесете съставките до получаване на фина хомогенна смес. Към сместа от течни съставки добавете брашното, смесено с бакпулвера. Разбъркайте с лъжица или шпатула, докато се смеси, след което омесете на ръка.
Тестото се меси няколко минути, докато стане гладко и еластично, средно меко на плътност. Оформете топка, след което изтръскайте тестото върху набрашнена работна повърхност и разточете с точилка тънка кора с дебелина половин пръст.
С чаша или формичка изрежете полумесеци. Естествено, може да нарежете тестото на кубчета, правоъгълници, продълговати пръчици, баклавички или формички по ваш избор, но полумесеците се режат лесно и са много декоративни.
В широк тиган или тенджера се загрява олио с дълбочина 1-2 см на умерена температура, след което се спускат сладките и се пържат от двете страни до приятен загар.
Изваждат се върху покрита с хартиена салфетка чиния и докато са горещи се намазват от едната страна със сладко. По желание ги поръсете с кокос.
Да ви е сладко!