Има много рецепти за печива с ябълки. Някой предпочитат обичайната шарлотка, други създават многослойни торти със сметана. Като цяло има стотици начини за „оползотворяване“ на реколтата от ябълки . Но този ябълков пай с пълнеж от заквасена сметана е нещо, което удря направо в сърцето.
В допълнение към уникалния си вкус, паят радва със своя изключителен аромат и лекота на приготвяне . Ако все още се съмнявате дали си струва да го направите или не, не забравяйте да печете. Благодарение на пълнежа си със заквасена сметана става като торта. Много апетитно!
Съставки
Пшенично брашно 200 гр
Масло 125 гр
Яйце 5 броя.
Захар 200 гр
Сол 1 ЩИПКА
Ванилова захар 12 гр
Бакпулвер 3 ч.ч.
Крем 3 с.л.
Лимонов сок 50 мл
Сметана 200 гр
Пудра захар 1 супена лъжица
ябълки 600 гр
Подготовка
Разбъркайте масло, сол, 125 г захар и ванилова захар в купа.
Чукнете 3 яйца на свой ред. След това на порции добавете пресятото брашно заедно с бакпулвера. Изсипете сметаната. Замесете тестото, след това поставете в намазнена или намазана с масло форма за печене.
Обелете ябълките. Нарежете на 4 парчета и премахнете сърцевината, нарежете на парчетае. Залейте ги с лимонов сок. Поставете ябълките върху тестото. Изцедете ги малко и изпратете във фурната, загрята до 180 градуса, за около 12 минути.
В отделна купа смесете заквасената сметана, останалите яйца и захарта. Извадете тортата от фурната. Залейте със заквасена сметана. Печете още 50 минути.
Препоръчваме да сервирате ябълковия пай горещ, с няколко топки ванилов сладолед отгоре.