Ако искате да ядете гевреци, по-вкусни от тези в пекарната, направете ги по тази рецепта - чудна сусамена коричка и мека средичка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ако искате да ядете гевреци, по-вкусни от тези в пекарната, направете ги по тази рецепта - чудна сусамена коричка и мека средичка:
Ако искате да ядете гевреци, по-вкусни от тези в пекарната, направете ги по тази рецепта - чудна...
712
Източник: За Жената
Ако искате да ядете гевреци, по-вкусни от тези в пекарната, направете ги по тази рецепта - чудна сусамена коричка и мека средичка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвянето на тези Хрупкави сусамени гевреци наистина е много лесно, буквално всеки може да направи тази рецепта сам у дома. Става сравнително бързо, защото тестото втасва само веднъж, около час.

След това гевреците се оформят и веднага се изпичат.

Но и този процес може да се ускори, като загреете фурната на 50 градуса и сложите омесеното тесто в нея да втаса за около 25-30 минути. Ето какво е необходимо:

сусамен геврек

Снимка: YouTube

Хрупкави сусамени гевреци

Продукти: 

  • 300 мл топла вода
  • 1 ч. ч. захар
  • 1,5 ч. л. суха мая (5 г или половин пакетче)
  • 2 с. л. олио
  • 550 г брашно (Тип 400, меко)
  • 1 ч. л. сол

И ОЩЕ: 

  • 100 г сусам
  • 80 мл хладка вода
  • 1 ч. л. мед или 1/2 с.л.

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат 300 мл топла вода (не вряла, а хладка), 1 чаена лъжичка захар, 1,5 чаени лъжички суха мая и две супени лъжици олио. Разбъркайте добре, докато всички съставки се разтворят и изравнят.

съставки тесто

Снимка: YouTube

След това към течните съставки постепенно добавете 550 г брашно, смесено с пълна чаена лъжичка сол.

брашно в тестото

Снимка: YouTube

Отначало бъркайте с лъжица или шпатула, докато се поемат течностите, а когато добавите останалото брашно, месете на ръка. Месете докато тестото спре да лепне по ръцете ви и започне да се отделя от стените на купата.

Така омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около час – час и 15 минути, докато удвои обема си.

Можете да съкратите този процес, ако поставите тестото в загрята фурна, както описахме в началото. Важно е тестото да втаса добре.

След това пригответе сместа, в която ще се мажат гевреците: в дълбока и широка чиния сложете 80 мл хладка вода и разтворете в нея една чаена лъжичка мед, а в друга чиния изсипете 100 г сусам.

вода сусам

Снимка: YouTube

Втасалото тесто се премесва за кратко върху леко набрашнена работна повърхност, колкото да се оформи на руло и се разделя на 8 равни части.

фитил тесто

Снимка: YouTube

Всяка част разточете с помощта на длани на фитил с дължина 40-50 см, след което съединете краищата, за да се получи пръстен.

оформяне геврече

Снимка: YouTube

Така приготвените гевреци се накисват първо в разтвора от вода и мед, а след това в сусама.

геврек във вода

Снимка: YouTube

геврек в сусам

Снимка: YouTube

Целият геврек трябва да бъде покрит със сусам, от всички страни. Готовите гевреци се нареждат в тава, застлана с хартия за печене.

гевреци със сусам

Снимка: YouTube

Сложете четири геврека в една голяма тава на фурната, така ще ги печете на два пъти. Загрейте фурната на 200 градуса, след което печете гевречетата около 20 минути, докато се зачервят хубаво.

гевреци в тавата

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

домашни гевреци

Снимка: YouTube

гевреци със сусам

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft