Сигурно и вие старателно почиствате семките на динята , преди да я нарежете и поднесете. Да, повечето хора правят точно като вас! Но се оказва, че това е голяма грешка, защото семките на динята са истинско съкровище за храносмилателната ни система .
Истината е, че ако искаме да извлечем максимум ползите от динените семки , ние трябва да си отделим малко време за предварителната им обработка.
Защо и как да консумираме семената от диня ?
Както споменахме и по-горе, семената от диня са истински полезни, ако знаете как правилно да ги преработите, преди да ги предложите на организма си. За да достигнете до ценното им съдържание, най-добре ги смелете. С тях можете да подобрите значително работата на храносмилателния тракт, както и да се преборите с възпаления в организма.
В семките на динята се съдържа вещество, наречено цитрулин. То действа като антиоксидант. Спомага за регулиране на кръвното налягане, както и лечение на кръвоносните съдове. Доказано е, че семената са полезни и за лечение на пикочните пътища и бъбреците.
Ако си направите чай от динени семки, ще подпомогнете изхвърлянето на камъните и песъчинките от бъбреците. За целта ще са ви нужни 4 супени лъжици смлени семена и 2 литра вода. Варят се в продължение на 15 – 20 минути и се остават да престоят известно време. Отварата се пие в продължение на два дни и на третия трябва да си направите почивка.
Можете да го повторите няколко поредни седмици, за да има по-добри резултати. Следващия път, когато похапвате диня, замислете се сериозно дали ще изхвърлите семките. По-добре е да ги отделите и да ги поднесете на организма си.