Палачинките са разпространени по целия свят. В различните култури те имат различни и особени специфики. Франция е гастронимичен еталон в това отношение.
При приготвянето на палачинките първият важен момент е приготвянето на тестото. Фреските майстори залагат на тази традиционна рецепта:
Необходими продукти : 3 яйца, 180 г брашно, 50 гмасло, 500 мл прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, олио
Начин на приготвяне: В миксера последователно се разбиват яйцата, половината от прясното мляко, маслото, щипка сол, половината брашно. След получаване на хомогенна смес се добавя и останалото брашно. Ако гъстотата на тестото е твърде голяма, се разрежда с останалото мляко или част от него, докато се получи необходимата гъстота. Палачинките се пържат в тиган, леко намазнен с олио.
Звучи лесно и приятно за изпълнение. Това е така, само ако знаете кулинарните тънкости, които използват французите. На първо място палачинките могат да се направят както с мляко, така и с вода. Когато се използва мляко, те стават по-еластични и сочни, докато с вода стават по-жилави.
Още преди да се заемете с приготвяне на тестото, пресейте брашното. Това максимално го насища с въздух, който ще направи тестото леко и пухкаво.
Задължително, когато смесвате млякото и яйцата, те трябва да са със стайна температура. Добре е млякото леко да се затопли, а яйцата да се извадят от хладилника предварително.
При приготвянето на тестото първо се смесват течните съставки - млякото и разбитите със захар и сол яйца. Чак след това се добавя предварително пресятото брашно при постоянно бъркане, за да не остават бучки. Получената консистенция трябва да е като на течна пълномаслена сметана.
Идеалната палачинка има златист цвят, тънка е, с апетитни хрупкави краища. Прибавяйки мазнина в тестото няма да ви се налага непрекъснато да намазнявате тигана.
Една от тайните за получаване на тънките френски палачинки е преди пържене тиганът да бъде намазан с малко краве масло. Количеството трябва да е наистина минимално, като е най-добре да се нанася с готварска четка.
Дебелината и нежността на палачинките се регулира от количеството тесто, което ще налеете в тигана. То се налива с лъжица, в центъра на тигана, след което се разпределя равномерно с въртеливи наклони настрани.
Палачинките се обръщат, когато са все още златисти. Това става с тънка дървена лопатка – тя няма да скъса палачинката или да повреди покритието на тигана.
Готовите палачинки се нареждат една върху друга, като всяка една се намазва отгоре с краве масло. Пълнежът може да е разнороден. Във Франция залагат на нежния и сладък пълнеж. Там похапват палачинките с плодове със сметана, ябълки с канела, банани с карамел, различи сладка.