Пресните яйца могат да се съхраняват при температура до 20 градуса. Ето защо, не се страхувайте да купите много от този продукт, дори ако не можете да го съхраните в хладилника.
С този малък трик ще удължите живота на плодовете и зеленчуците в хладилника си
Без да е в хладилника яйцето става за консумация до 25 дни.
В хладилника, при температура най-малко 2 градуса, домашните яйца остават свежи до 3 месеца.
И отново да припомним – не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника. Постоянното отваряне на хладилника и температурните промени, породени от това, значително намаляват срока на годност на продукта. По-добре е да ги поставите в контейнери и да ги оставите на рафт в хладилника.
Ще издържи ли яйцето замръзване?
Удължаването на срока на годност на пресни яйца ще стане най-добре във фризера. За целта трябва да се „отървете“ от черупката: по време на замразяването тя може да се напука и да „зарази“ съдържанието на яйцето с бактерии.
Най-добре е да използвате прясно снесени домашни яйца. За целта в суха купа внимателно разбийте яйцата, които искате да съхраните. Добавете щипка сол и разбъркайте до гладкост.
Изсипете сместа в купа, която може да затворите,но знайте, че сместа не трябва да надминава 2/3 от съвместимостта на купата, тъй като замразените яйца увеличават обема си.
Протеините и жълтъците могат да бъдат замразени поотделно. Основното нещо - не забравяйте да залепите на купата лепенка, на която да си припомняте датата на снасяне на яйцата и колко точно от тях сме смесили.
В този вид срокът на годност на яйцата може да се удължи до 12 месеца!
За правилното и безопасно размразяване яйца е добре първо да преместите купата от фризера в хладилника. Знайте, че при стайна температура продуктът се размразява неравномерно: горният слой се топи по-бързо и става благоприятен за „развъждането“ набактерии, докато вътрешността все още е замръзнала.