Вие знаете, че жълтата подправка куркума се използва предимно при приготвяне на индийска храна. Няма да повярвате всички предимства на тази подправка (което често се използва и като средство за боя) и какво влияние могат да имат върху здравето ви.
Най-активната съставка в куркумата се нарича куркумин и той е отговорен за голяма част от ползите на подправката за здравето.
Ето някои подробности за ползите за здравето :
Подпомага дейността на мозъка - изследователи са открили, че куркумата може да премине през кръвно-мозъчната бариера, което може да забави някои мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция.
Противовъзпалително - куркуминът в куркумата е също толкова ефективен, колкото повечето противовъзпалителни лекарства. Той може да облекчи възпалението при възпалителни заболяване на червата, артрит, и панкреатит.
Куркуминът може да се бори с плаката в артериите и да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Също така е помощник при лошия холестерол.
Подобрява храносмилането - куркуминът облекчава и намалява подуването и образуването на газове, стимулира жлъчния мехур.