Пак баклава - ще си кажете сигурно. Но тази не е обикновена, а шоколадова баклава , при това гарнирана с ароматни печени лешници .
Райска шоколадова баклава с лешници
Продукти:
450 гр.лешници, печени и обелени
350 гр.млечен шоколад
2 х 500 гр.фини точени кори
1 1/2 пак.несолено масло, разтопено
1 чаша вода
1 чаша захар
1/2 чаша мед
1 ч.л.екстракт от ванилия
Приготвяне:
В чопър или кухненски робот смелете лешниците, докато станат на едри трохи, и ги извадете в купа. Смелете шоколада до подобна форма и размер, и го извадете в отделна купа. Намажете с разтопеното масло дъното на тава размери приблизително 20 x 30 см. Сложете на дъното 2 кори, като ги прегънете леко отстрани, ако е нужно, за да се съберат в тавата. Намажете с още масло и сложете още 2 слоя кори. Повторете с намазване и наслояване, докато получите 8 слоя кори.
Поръсете равномерно ядките и шоколадовите парченца отгоре. Покрийте с още 2 листа кори, намажете с масло и поръсете още ядки и шоколад. Продължавайте наслояването, докато останат 8 листа от корите. При последните 8 листа кори намажете само масло, не добавяйте повече ядки или шоколад. След като всички кори са подредени, с остър нож нарежете баклавата на малки парчета-квадратчета, а след това ги разрежете наполовина, за да се получат триъгълници.
Намажете с още масло и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути до златисто-кафяво. В касерола или тенджера смесете вода и захар на умерен огън. Продължавайте да бъркате, докато захарта се разтвори и сиропът започне да образува малки мехурчета отстрани. Добавете вътре меда и ванилията. Продължавайте да бъркате на слаб огън и загрявайте, докато баклавата се изпече.
Извадете баклавата след 45 минути и залейте с горещия меден сироп цялата гореща баклава - това щеда накара баклавата да "кипне" и да попие хубаво сиропа. Оставете да седи непокрита поне 6 часа или за една нощ - колкото по-дълго седи, толкова по-вкусно е!
Разтопете шоколад и намажете с него баклавата отгоре за разкош!
Да ви е сладко!