Алуминий, мед или чугун? Цялата истина за това, колко опасни са съдовете, в които готвим:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Алуминий, мед или чугун? Цялата истина за това, колко опасни са съдовете, в които готвим:
17910
Снимков материал: pixabay.com
Алуминий, мед или чугун? Цялата истина за това, колко опасни са съдовете, в които готвим:

В допълнение към различните форми и размери на тенджерите и тиганите, ние, като купувачи, сме изправени пред избора и на различни материали, от които са направени тези така важни домакински принадлежности.

Но какво точно да изберем и знаем ли всички предимства и недостатъци на различните материали за съдове за готвене ? Неръждаема стомана или мед? Чугун или алуминий? Днес сме помислили за вас и ви представяме едно сравнение между най-често срещаните материали за тенджери и тигани , техните плюсове и минуси.

тиган стомана

Неръждаема стомана

Плюсове:

Всеки тип храна може да се готви в тигани от неръждаема стомана. Те са стабилни и издръжливи. Можете да намерите и по-евтини основни опции, които често са безопасни за миене в съдомиялната машина.

Минуси:

По-простите модели често имат лош топлопредаване и разпределение на температурата, което прави приготвянето на храна в тях нелека задача.

Решете проблема с отоплението, като закупите по-висококачествени съдове от неръждаема стомана. Добавената вътрешна сърцевина от мед или алуминий ще подобри топлопроводимостта. Може да е по-скъпо, но ще трае цял живот.

медни тигани

Мед

Плюсове:

Медта има отлична топлопроводимост, което означава, че храната се приготвя невероятно равномерно и бързо.

Минуси:

Влиза в реакция с алкални или кисели продукти, които могат да придобият метален вкус след готвене в медни съдове. По по-светлите храни, като яйца, също могат да се появят сиви ивици, което означава, че консумирате малко количество мед. Не е толкова добър материал за ежедневна употреба. Освен това изисква редовно полиране и поддръжка, а и е скъпа като материал.

Потърсете медни съдове с облицовка от неръждаема стомана или калай за най-доброто от двата материала: отлична топлопроводимост, безопасност и гъвкавост.

тенджери алуминий

Алуминий

Плюсове:

Той има отлична топлопроводимост, лек е и много достъпен.

Минуси:

Алуминият е много мек като материал и има склонност да се деформира при силно нагряване, освен това е лесен за надраскване, което води до здравословни проблеми при продължителна употреба, т.к.частици алуминий попадат в организма с храната. А той, както всички знаем, се натрупва в някои жизненоважни органи и може да доведе до редица проблеми.

Изберете алуминий, обработен чрез електрохимичен процес, който го укрепва. Така се решават повечето от изброените проблеми.

чугунен тиган

Чугун

Плюсове:

Издръжлив, евтин, естествено незалепващ, с правилно стареене, разпределя равномерно топлината и я задържа добре, чудесен за дълго, бавно варене и пържене.

Минуси:

Също не е подходящ за кисели храни. В допълнение, чугунът е доста тежък, изисква много време за загряване и изисква малко повече усилия за почистване и поддръжка.
Въпреки факта, че все още предпочитаме чугун за тиганите, емайлираната версия има всички предимства на чугуна без обичайните проблеми.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft