1 кг картофи (пресни, но може и стари)
1/2 ч.ч. сварен грах
1/4 ч.ч. лук
1 яйце, твърдо сварено и накълцано
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. майонеза
1 ч.л. лимонов сок
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол
2 с.л. накълцан магданоз
Сварете картофите в подходяща тенджера. Когато са готови, ги извадете от водата и оставете да поизстинат. След това ги обелете (ако са с дебела кора, иначе може и да ги оставите небелени) и нарежете на половинки или четвъртинки.
В голяма купа смесете картофите, граха, лука и яйцето. В друга по-малка купа смесете сметаната, майонезата, лимоновия сок, пипера и солта. Изсипете върху картофената салата. Отгоре поръсете с магданоза. Разбъркайте внимателно. Оставете да почине в хладилника поне за няколко часа преди да сервирате.